tisdag 5 april 2011

Sex!

Ja sex minuter alltså. Vad trodde du? Ja längre tid tog inte dagens matlagning. Jag ska inte gå in på min dags detaljer (pajad mobil etc.) ni vet hur det är man kommer hem. Trött, hungrig och allmänt slutkörd. Vad göra? Man sliter desperat upp kylskåpsdörren i hopp om att finna en alldeles nygräddad fasan.

Och fast man vet att ingen varit där under tiden du jobbat och lagat nån fasan så blir du ändå besviken när du öppnar och hittar: Ingenting alls.

Inte ett skit o laga nåt på. Dessutom är du inte särskilt sugen på något, förutom kanske en hämtpizza från den lokala syltan. Men ! Några heta tips följer. Bra ha saker i kylen: Bacon. Bacon kan man göra mycket av, okej det kanske inte är hälsokost men va fan? Pastasåser, varma mackor, sallad, en klassisk BLT. Oftast är det ganska lång hållbarhet oxå och låter man den rinna av på papper så känns det inte så fett heller. Man behöver dessutom inte äta ett helt paket. Nästa grej är Creme Fraische av olika sorter. Det finns många goda smaksatta och då blir det helt plötsligt lätt att dra ihop en sås, dipp eller dressing som kan göra den där trista överblivna knäckemackan så mycket roligare.

Goda kryddor, olja och örter. Då kan du lätt spica upp det mesta. Jag har snackat om det här förut, så jag ska inte tjöta mer om det. Men ha en bra bas! Olja, vinäger, mjöl, tja du vet basgrejer. 
Då klarar du det mesta.

I alla fall när jag kom hem idag så fanns där inte mycket att hurra för. Öppna kylskåpsdörren = här finns inget skoj. Sätta på Mobilen = nä, har inte börjat funka än. Efter ett par vändor med detta beteende så var jag tvungen att agera. Jag hittade till min glädje en färsk tortelini med champinjoner i kylens nedersta lager. Dessutom en halv rödlök i gladpack och 1,5dl överbliven Creme Fraische Franska Örter. Jag kände segervittring. Med snabba kliv hastade jag in i vardagsrummet för att se om min basilikaplanta överlevt ännu en dag från Lennos leksugna gap. Jodå, fräsch o fin i vardagsrumsfönstret. Jag kände att slaget var vunnet.

Nu går allt väldigt fort (vattnet hade jag redan satt på). Fram med pannan. Högsta värmen. Steka bacon. Hacka lök. Hacka basilika. Pang Pang ! Blanda. Krydda, peppra. Se där en underbar kall sås. Pasta klar, hälla av. På med såsen ! Tjoff ! Det var det. Sex minuter blankt.
Gott, mättande, snabbt och framför allt enkelt.

Vad är en vinnare?
Vad är en konstnär?

Det är någon som tittar sig omkring.
Anpassar sig efter dom faktiska förutsättningar och med hjälp av kreativitet levererar resultat!
Någon som hittar nya vägar.

Du är en vinnare!
Du är en konstnär!
För du har ju hittat ändå hit.

Fast du bara var nyfiken på sex.

Fridens !

ps. jag glömde ju berätta hur jag "mentalt" överlevt den här dagen. Jo jag har under hela min arbetsdag kört det gamla Hejjaklackstricket  ! Prova nån dag. ds.

1 kommentar: