onsdag 27 april 2011

Ge Järnet!


Jag är nyfiken och tycker om nästan allt nytt. Tyvärr finns det en sak jag är fullkomligt allergisk emot. Teflonpannor. Det är i mina ögon djävulens påfund. Okej jag kan erkänna att om man skall stå och steka ägg till 50 pers varje morgon så kan dom kanske vara bra. Inte annars. Aldrig annars.

Jag föredrar gjutjärns pannor och grytor alla dar i veckan. Visst dom är väldigt tunga och klumpiga att hantera för den ovane. Men det har man igen i stekegenskaper. Det finns få saker i ditt hem som du kommer att få så stor glädje av som en väl instekt gjutjärnspanna. Fördelarna är flera. Dom är lätta att diska (eftersom du aldrig skall eller behöver använda diskmedel). Dom håller temperaturen väldigt bra. Dom klarar hög värme.

Härom dagen så hittade jag en fin gjutjärns grillpanna på en loppis. Ett riktigt fynd! Endast 50 spänn. Kila in på någon flådig husgeråds boutiqe så får du se vad en "ny" sådan kostar.

Men det krävs ju en liten renovering och det gäller även för ev. underhåll för din panna. För i tiden var det endast husbonden som fick "steka in" pannan. Nu har du möjlighet att göra det själv.

Jag ville först göra rent min panna och då använder man stålull och varmt vatten. När du skrubbat dig nöjd så skall den torka. Sen är det dags för instekning. Antingen kan du fetta in den generöst med en neutral matolja och ställa den 3h i ugnen på ca 150 gr för att sedan bara torka av den. Eller så steker du in den på plattan.

För i tiden använde man späck. Jag använde en neutral matolja. Var generös. Se även till så att kanter o dyl får lite sedan kör du upp värmen rejält och ja det ska ryka. Sedan får den svalna och du torkar av överflödet med en ren trasa. Om så behövs, upprepa behandlingen.


Nu är det klart. Bara att tuta o köra. Efter du stekt någonting så skurar du ur den i skålhett vatten direkt med en diskborste. Använd INTE diskmedel. Det som händer nu är att pannan kommer att bli bättre o bättre ju mer du använder den! Som bonus får du att pannan släpper av lite järn varje gång och berikar maten. Jo! Det är alldeles sant! Och vetenskapligt hälsosamt bevisat.

Skaffa dig en gjutjärnspanna och bli en lite bättre människa!
Lev livet & ge alltid järnet !

Kram!
//Iron-Andy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar