onsdag 6 april 2011

Saken e biff.


Eller ja, nästan iaf. Halsen känns fortfarande som en svullen ullstrumpa och 100 små leksakstrumslagare bankar i skallen. Men kanske kickar dagens "matmedicin" in snart?

Hur gick det nu då? Vad blev det av det?

Chili är ju en gudagåva utan dess like. Den mesta vi använder här i Sverige är så kallad "Dutch Chili", det är den röda ca 5cm långa som man kan köpa i de flesta affärer.
Inte så stark, varierar lite nånstans mellan 2500-5000 scoville (som man mäter hettan i chili med).


Igentligen är det en Spansk pepper (Capsicum Annuum) men den som vi kan köpa är en hybrid som odlats fram i, ja just det, holländska växthus. Nu ska jag inte snöa in på det här med Scoville gradering men jämför med tex en Thai chili (50-100.000) eller en Habanero (40-500.000!).

Den vanligaste och i mina öron tröttsamaste fördomen med med all Chili (som även paprika är) är att styrkan sitter i kärnorna. Det är helt och hållet fel. Det är i fröfästet styrkan sitter. Där koncentreras dom eteriska oljorna. Så vill man ha en riktigt god smak av chili i sina grytor och matlagning så är det alltså den man skall skära bort! Det är den vita sträng där kärnorna (fröna) sitter. Både den och fröna har en obehaglig beska som sätter en fadd smak på din mat. Så alltså: bort med den!

Det var dagens lektion. Det blev med andra ord en enkel tomat och rödlöksallad med chili. Till detta beredes (och det har ni ju lärt er hur man gör i flera tidigare inlägg) Entrecotén. Dom små trötta potäterna visade sig bli ett par små riktiga delikatesser efter ca 40 min i ugn. Dom fick basta en stund i ett folieknyte med några kvistar av den numera sönderlekta Basillikan. Lite salt och lite smör. Så himla enkelt!


Kött varierar ju alltid både i smak och tillagning. Men idag stämde precis allt. Kvalitén var superb. Tillagningen blev PERFEKT medium rare. Då finns det inte ord i det Svenska språket för att beskriva hur ljuvligt det smakar. Helt underbart!

Det här är en sån där måltid som jag verkligen älskar. Jag hade gärna ätit sånt här kött varje dag!

Dessutom har jag för personlig del märkt att det är den här typen av kost som allra bäst stabiliserar min magsjukdom IBS. Enkla sallader med bra nötkött. Dessutom om du plockar bort potatisarna och brödbitarna så har du en rätt som skulle få en GI-expert att gråta av lycka. Sen att det går snabbt och är enkelt att tillaga är ju bara en bonus.

Nu kanske man tycker det är dyrt att köpa en köttbit för över 70kr till bara 1 person. Men betänk att en normal portionstorlek kanske är 150-200 gr och min var över 350 gr så kommer du ner till kanske en 40-50 spänn. Några tomater till det och förutsatt att du har lite olja o vinäger hemma så blir det ju faktiskt inte dyrare än en pizza.
Och jag kan lova dig. Den skinka du hittar på din pizza. Den vill du inte ens veta var den kommer ifrån...

Min tes är att man skall njuta av livet. Du vet inte hur många dagar du får. Allting kan ta slut imorgon.

Det innebär absolut inte att du ska leva ett ansvarslöst liv.
Tvärtom!
Det innebär ju att du har ett desto större ansvar mot dig sjäv.
Att må bra. Att ge dig själv det bästa!

För om inte du älskar dig själv?
Vem skall då kunna göra det?

Jag önskar er en kärleksfull afton // Andy.

2 kommentarer:

 1. det var en härligt stor entrecote, hoppas den smakade likagott som det ser ut...Den är utav välldigt fin kvalite,kommer från ölanda gård.
  ligger i Valle härad, i hjärtat av skaraborg.
  Rasen på detta nötkött är (dom har tre olika köttraser) Blonde dÁquitaine och Charolais och
  limousin. ja chili är supergott, (trodde jag med, att det satt i kärnorna,fast vi äter dom med) äter det ofta, inlagda som färska. fina bilder du tar, dags för mig att byta min kamera...krya på dig. Tina

  SvaraRadera
 2. Ja Tina den var helt makalöst god! Bara smälte i munnen. Vad kul att du skrev om ursprunget, sånt tycker jag är väldigt roligt ! Jag kan tipsa dig om Sony Nex-3 och Nex-5 väldigt bra kamera och lätt att använda även om man inte är något fotoproffs.
  Ha en bra dag !
  //Andy

  SvaraRadera