måndag 25 april 2011

Här ligger en Hund begraven.

....nja kanske inte riktigt. Men en kyckling åtminstone. Indirekt grillning är något vi Svenskar inte sysslar särskilt mycket med. Det är synd. Det är ett utav de absolut bästa sätten att laga mat utomhus på. Man använder grillen mer som en ugn och gör maträtter som tar lite längre tid. Detta innebär att man har tid att leka på gräsmattan, prata med sina trevliga grannar eller dricka öl. Eller alltihop samtidigt, vilket man vill.
 


Idag blev det en hel färsk kyckling. Jag blandade ett kryddsmör med vitlök, rosmarin, basilika och citronskal. Salt och peppar. Efter att ha sköljt kycklingen i kallt vatten smörjer man sedan in den ordentligt med allt detta goda. Både inuti och utanpå. Se dock till att peta under det under skinnet. Jag köpte även lite spilbitar av en väldigt stark salami som jag jag skar i små skärvor och stoppade in under skinnet här och var. Sedan fylldes den med citronklyftor och en skvätt cider för att sedan bindas ihop med ett steksnöre. Sen så är det bara att stoppa ner den i en påse o ner i kylväskan bland ölen.
Lätt va?

Sedan ska man ju få rätt stuk på briketterna. Det krävs lite tålamod. Kratta sedan upp dom på ena sidan och lägg lite folie i botten där det inte är någon värme. Detta för att alla safter från kycklingen skall ånga upp på den och förhoppningsvis sätta lite ytterligare smak. När detta är klart och värmen e lagom så är det bara att lägga på fågeln där det inte är någon värme under och sätta på locket.
Se till att ha ventilerna öppna lite grand så det blir konstant strömning på luften och så att inte värmen kvävs. Som sagt sätt på locket och öppna dig en öl. Du har nu 1h o 40 min på dig att bara ta det lugnt. Öppna INTE locket under tiden. Det sköter sig självt och kommer att bli så bra så.

Är du osäker kan du kolla kycklingen med en stektermometer när det är färdigt. Räkna ca 1h per kg fågel.Jag behöver knappast berätta hur ljuvligt det smakade ? En fräsch sallad till och man känner sig som om man satt på en liten Ö i Grekland ungefär.

Prova nu vettja !


Soliga hälsningar från Semesterorten Kålltorp!
//Andy

4 kommentarer:

 1. låter supergott, finns inget godare med kyckling om man just helsteker som du gjort
  goda kryddor okså har du valt.
  hälsningar tina

  SvaraRadera
 2. Ja det var verkligen jättegott! Men jag är en köttälskare i grund o botten :)
  God Fortsättning !

  SvaraRadera
 3. Låter kanon gott,Vad var det för Salami du använde?
  Fredrik

  SvaraRadera
 4. Tack Fredrik ! Jag tror den heter Calabrese Picante. Men det går nog lika bra med "Selleri" (eller vilken salami som helst, nästa gång ska jag prova bacon eller sidfläsk!)

  Good Luck !

  SvaraRadera