lördag 16 april 2011

True Hamburgers!


 Hur gick det med hamburgarna? Jorå. Det blev kanon! Burgare är något av min absoluta favorit. Jag fullkomligt älskar hamburgare och det är svårt att slå en smakrik, saftig äkta amerikansk burgare. Milsvidder ifrån en torr förstekt Sibylla burgare. Tänk bara att nästan alla gatukök o likn steker en jävla massa frysta burgare på morgonen och sedan får dom ligga i ett varmvatten bad HELA dagen. Ja ni förstår ju själva.

Min mamma är precis lika tokig i burgare som jag. Vad passar då bättre än att bjuda in just henne till denna stilsamma fredagsfest? Och samtidigt få använda henne som kritiker och "domare". Perfekt.

Vi började med en utav de enklaste men kanske oxå godaste förrätter man kan tänka sig. En rejäl bit god Chevré ost som värms på lite i micron så den precis börjar "släppa". Valnötter, avokado, honung och lite röd balsamvinäger. Tillagningstiden ligger på ungefär 2 minuter. Men gud vad det sjunger i munnen.

När man på detta sätt fäktat bort dom värsta hungerspökena så kan man i lugn och ro tillreda burgarna.

Nu har jag fått lite kritik (Jonna) för att jag slarvar med recept här på sidan. Men som jag sagt tidigare så är jag väldigt impulsiv och "slänger" mest ihop lite av alltmöjligt. Men jag kan försöka återge ungefär hur du lyckas med en bra burgar blandning.

Du behöver (låter änna som Plura nästan):

* ca 500 gr riktigt bra Nötfärs (jag köpte självklart min på Sävedalens kötthall).
* ca 2 msk tomatpure.
* ca 2 msk ströbröd.
* 1 äggula.
* 3 msk Salt.
* Nymald svartpeppar.
* 3 tsk Chiliflakes.
* 2 tsk rödvin.
* 6 droppar Tabasco.

Nu ska du blanda allt väl med händerna. Knåda och kläm så du får allt jämt fördelat. Varför inte smaka av smeten under tiden så märker du om det är något du vill addera eller ha mer utav. När allt är klart täcker du över med gladpack och ställer i kylen. Låt den vila minst en halvtimme. Då sväller den en aning och allt binder sig (ströbrödet). Detta gör att du kommer att få riktigt saftiga burgare!

Under tiden köttfärsen står i kylen har du tid att förbereda de olika tillbehören. Dock behövs det inte särskilt mycket eftersom burgaren är så smakrik. Ett måste är dock färdigskivad hamburger ost. Det är väl i princip bara kemikalier men det är ett MÅSTE för en äkta burger! En annan sak som jag vill ha för att få äkta amerikansk känsla är Källarfranska. Färdiga hamburgerbröd som man köper på affären är rena rama skiten om du frågar mig. Under mina resor runt om bland olika Burgarhak i staterna har jag aldrig sett ett bröd som liknar dom.

Det bästa vore att baka sitt eget bröd för brödet gör otroligt mycket på en Burger. I synnerhet när du gör så saftiga som dom här. Då behövs helt enkelt ett fluffigt bröd som klarar att suga upp alla safter och smaker. Mor är dock av den gamla skolan och använder hellre ett grovt färdigskivat rostbröd. Men det är ju oxå det som är lite av tjusningen med att mecka burgare; att alla kan bygga och komponera sin egen efter tycke och smak!

Forma biffarna på gladpack eller en plastskärbräda med lite olivolja i händerna. Försök göra dom ganska tunna eftersom dom ändå "biffar" upp sig lite under stekningen. Jag stekte mina ca 2 min på varje sida och sedan får dom vila ca 5 min på ett varmt fat. Detta gör att safterna sitter kvar i köttet och jag lovar att du kommer att bli förvånad vilken skillnad det gör!

Nu är det bara att sätta sig till bords och börja "bygga" ! Jag gör även alltid en speciell dressing till mina hamburgare. Blanda ungefär hälften hälften av majonäs och dijonsenap. Det är supergott till. Den smälta osten ihop med mycket Jalapenós och den kraftiga smaken av nötkött är sannerligen en sinnlig upplevese.

Till detta funkar inte öl, vin eller något annat som dryck. Det finns bara TVÅ saker du kan dricka till en sådan här måltid. Antingen en rejält stabbig Milkshake eller Cola i stora glas med MYCKET is och sugrör. Något annat duger inte !

Efter några sådana här så var jag tvungen att lägga mig en stund. Man blir lite hög av god mat och känslan efteråt är minst lika skön som tillredandandet och ätandet. Varför inte unna dig att ta en lite tupplur tillochmed ?

Ni som kommer att hänga kvar här på sidan kommer garanterat att se mer Burgers framöver. Hoppas ni gillar det och kanske provar själva. Exprimentera fram din egen favorit!


Jag kan aldrig förmedla hur skoj vi hade och hur mycket vi garvade. Men jag kan förmedla receptet i alla fall.

Det är gjort nu.
Skratten, glädjen och kärleken får ni stå för själva.
Men jag är inte orolig.

Jag vet att ni klarar det!

Kram!

//Andy

2 kommentarer:

 1. Hur gör jag en riktigt god milkshake?
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 2. Gud va bra att du frågade det Birgitta! Det kommer ett alldeles eget inlägg om Milkshake vilken dag som helst !
  Kram
  //Andy

  SvaraRadera