måndag 11 april 2011

En varm hund.
När jag för andra gången i mitt liv kom till det stora landet i Väst bodde jag hemma hos ett mycket trevligt par i Ohio. Tim som mannen hette, skulle visa vad riktiga Hot Dogs var för något. För det kunde ju en Svensk aldrig ha ätit? Att försöka förklara den Svenska gatukökskulturen med halv special och gött mos var inte att tänka på.

Vi tog Chevroleten ut på vishan och lämnade stålstaden Cleveland bakom oss. Efter ca 1 1/2 timme på Highwayen kom vi till en liten stad som såg ut precis som hämtad ur en film.
Medina.  Ett torg, fyrkantiga prydliga sekelskifteshus. En huvudgata med affärer som "Mikes Hardware" och "Navy & Army supplies". Men även en riktig uramerikansk Diner vid namn Dans Dogs.

Hela menyn bestod av olika kompositioner av korv i bröd ackompanjerade med olika sorters pommes frites och Milkshakes. Jag hade aldrig sett något liknande!

Vid detta första men inte sista besök tror jag att jag lyckades få i mig två menyer och en stor Jordnötssmörs Milkshake. Och det var här jag lärde mig att korv i bröd kan vara mycket mer än senap och ketchup.

Här fanns mängder av fyllningar och toppingar. Surkål, jalapenos, tacoköttfärs, smält ost. Ja nästan vad som helst. Allt kunde man lägga på korven!

Denna lärdom har jag tagit fasta på. Vad är godare än en riktigt rejäl Hot Dog ? Idag bjuder jag på en variant som jag kallar Chicago Bluecheese Dog. Men prova er fram ! Testa olika sorters korv, olika fyllningar. Googla, ni kommer att hitta mängder av varianter på korv uppsättningar. Det viktigaste är bara att man gör det med lite finess och bygger rejält på höjden.
Det skall vara i princip omöjligt att äta den utan att spilla!

Jag använde Scans färdiga Chorizos. Brödet grillades i en smörgåsgrill. Till detta blandade jag en finhackad salsa på tomat och rödlök med salt och vinäger. Ta bort lite av fruktköttet från tomaten och häl av vätskan när salsan vattnat ur sig så du inte dränker din stackars korv. Jag blandade en dressing på mayonaise och dijonsenap (50/50) som rikligt penslas inuti bröden. På dom varma korvarna smulades Bluecheese ost och ovanpå det tomatsalsan. Toppa med några rejält starka Jalapenos. Öppna käften så mycket du kan och NJUT !
 

Korv i bröd är skräpmat säger en del. Men med en lite bättre korv från en charkuterist med sjyssta råvaror, ett grövre bröd så behöver det inte alls vara dålig mat, tvärtom!

Visste du föresten att den första kända Hot Dog försäljarn hette Charles Feltman och var en tysk emigrant som sålde korv i bröd på Coney Island i NY redan 1870. Fatta, artonhundrasjuttio!

"Varma hundar" är kultur tamej fan !

Jag önskar er en kulturell Måndagkväll !

//AndyInga kommentarer:

Skicka en kommentar