söndag 8 maj 2011

Hur allt började...


Tja...här händer inte mycket. Förkylningen gör att man inte orkar särskilt mycket i köket. En stor sats köttfärsås har fått tjänstgöra som standardmåltid både lunch o middag i flera dagar. Förutom högreven som jag i rent medicinalsyfte åt upp nästan allt på en gång.

Titta på bilden ovan.

Det är Vår Kokbok. En klassisk Svensk kokbok som kom ut första gången 1951 utgiven av KF:s provkök.

Syftet var att man vill ge ut en billig kokbok som skulle vara pedagogisk och lättanvänd. Varje recept rymdes på en sida. Boken har blivit norm för senare kokböcker. Det var den första svenska kokbok där den fyrdelade måttsatsen samt stektermometrar användes i recept.

Boken på bilden är inte vilken som helst. Det är min mammas kokbok och således också "vår" kokbok. Hon fick den i present 1961 när hon var 16 år gammal av en Skolkökslärarinna på sin födelsedag. Ska sanningen fram så var det nog utav Skolkökslärarinnans yngre bror som var en aning förtjust i mamma, men det är lite svårt än idag att få några ärliga svar på den frågan.

Boken tillhör några utav mina allra tidigaste minnen från barndomen. Jag vet inte om det var dom roliga och stilfulla illustrationerna på framsidan, titta bara på den läckra mjölkflaskan eller dom stiliga fiskarna på tallriken, som gjorde att man så gärna fingrade på den och bläddrade i den? Eller kanske bara att den alltid låg framme i köket och att det faktiskt var helt ok att bläddra och leka med den.


Här står allt om hur man gör riktiga kåldolmar från grunden. Hur man binder upp kött med steksnöre. Hur en fräsch abborre skall se ut. ALLT ! Den är skriven på sån där skön "journalfilms Svenska" så direkt när man läser något recept så hör man nästan den där välbekanta rösten från gamla svartvita reportage från televisionens barndom. Bara det gör en glad i sinnet!Mamma använder boken fortfarande. Säkert någon gång i veckan. Det mesta stämmer fortfarande förvånansvärt bra. Dock saknas ju vissa nymodigheter som sushi, citrongräs och kokosmjölk men vad gör väl det. Boken är underbar. God mat är underbart.
Inte minst så är min mamma är underbar!

Boken ligger fortfarande framme hemma hos morsan.
Varje gång jag är där försöker jag "stjäla" den med mig hem.

När jag går brukar hon pussa mig på kinden och säga på rungade Bohusländska:
-"Hej då lilla gubben, tack för idag!"
Sen gör hon en konstpaus....

-"Du har la itte tatt kokboka nu?"

Trevlig Söndag på er!
//Andy

2 kommentarer:

  1. Ja du den boken känner man allt igen från barndomen. Får nog kolla om mamma har kvar sin....Krya på dig:)

    SvaraRadera
  2. @ Jenny. Oh va roligt att du känner igen den! Visst är det en klassiker? Tack ska du ha.
    @ Ari: Ja du Ari, det är sannerligen 5 stjärnor. Lustigt oxå att just kåldolmar har blivit något av en Svensk nationalrätt med tanke på att det igentligen kommer från Turkiet (tack karl XII). Ps...när delar du med dig av någon av dina förfäders gamla Finska recept, borde ju finnas ett o annat guldkorn där? Tnx for reading!

    SvaraRadera