onsdag 4 maj 2011

Vardags tacosofi (matfilosfi enligt Andy).


Lite sallad, lite finhackad tomat, gräddfil, het salsa.....ja ni börjar förstå vart jag vill komma. TACO!

Man kan faktiskt göra taco´s till bara 1 eller 2 personer. Det behöver inte vara så mkt jobb. Man måste ju inte ha precis vartenda tillbehör som man kanske skulle haft om man skulle göra till alla vännerna eller familjen.

En sak som jag aldrig använder är färdiga kryddmixer. En pulver påse som det står taco på som du förväntas hälla över din fina köttfärs? Nej tack.
Krydda själv vettja!
Cayennepeppar, tabasco, svartpeppar, kummin, ta de kryddor du gillar! Gillar du torrare köttfärs gör du det, gillar du krämigare kan du späda ut den med tomatpuré eller något annat smarrigt.

Inte nog med att du får dom som du gillar samt att du kanske lär dig en ny smak eller en ny krydda. Du gör dom personliga. Det blir din smak.

Kanske blir det så att dina vänner nästa gång kommer att säga att just dina tacos (eller din köttfärsås) är den godaste dom ätit?

Prova dig fram. Var aldrig rädd för kryddor. Under min snart 25 åriga amatörmatlagning så är det väl högst 2ggr som jag fått slänga mat som blivit totalt oätlig pga kryddning.

Okej det kanske inte blivit så gott alla gånger (som den gången jag gjorde sillmos men det var mer pga av fattigdom än felkryddning) men därifrån till oätligt är en lång väg.

Så släng ihop lite nötfärs. Hacka upp några tomater. Nån skiva gurka. Det som finns hemma. Släng ihop en taco. Det är ju jättesmarrigt och får en helt vanlig vardag att kännas lite "fredagsmys"!

Dock skall jag idag bjuda er på en snygg fadäs. Andy misslyckas ibland. Jorå det händer!

Jag skulle värma mina tacotubs i ugnen. På paketet stod det 150gr 10-15min. Jag hade eftersom jag är så sjukt impulsiv glömt att sätta på ugnen så för att kompensera detta och för att jag redan stekt köttfärsen och var hungrig (min hjärna funkar inte när jag e hungrig). Så satte jag på ugnen på lite över 200gr o slängde in skalen med tanken att dom skulle bli varmare fortare typ...

Sen skulle jag slänga ett snabbt öga på datorn medans jag väntade och fick se detta klipp: LÄNK

Sen gick det som det gick....skalen blev till svart sot som droppade sina livsmedelsindustri kemikalier mellan gallret och ner över hela ugnsbottnen. En tjusigt illaluktande rök fyllde mitt lilla kök och det var bara att kapitulera. Öppna tvärdrag, slänga dom och börja om.

Ja så kan det gå.

När jag senare i den kvalmiga lägenheten åt de nya tacos jag tillrett reciterade jag i huvudet dikten från Frans G Bengtssons gamla diktsamling "Inför Kvinnan ställd" som jag köpte på ett antikvariat i Ystad för 15 år sedan :

/Ett bränt barn skyr sin eld.
Ett klöst barn skyr sin katt,
och agat barn skyr ris.
Men inför kvinnan ställd
skyr sällan mannen
att bli mindre vis.
Mindre? Kanhända mer.
Att undfly vore krankt./

Ja man lär sig aldrig. Bara att pröva på nytt.
Så är det med Tacos. Så är det med livet.

Hem o stek med er nu!

//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar