onsdag 18 maj 2011

Tattarbiff


Fast...det heter det väl inte va? Nä det heter ju Biff Tartar. Eftersom man tror att Tartarerna (nåt gammalt folkslag nånstans, ärligt talat så vet jag inte) förvarade biffen under sadeln under sina långa ridturer och sedan åt det rått eftersom de hade så bråttom. Mer troligt är att när rätten blev populär i Frankrike under 50 talet så serverades den alltid med just Tartarsås troligen därav också namnet.

Men i Sverige säger vi Råbiff. Viktigt är att välja hög kvalité på köttet. Oxfilé eller innanlår är det enda som duger. Det måste också vara malet två gånger eller ännu hellre skrapat med en vass kniv. Tyvärr är det nog svårt att hitta någon charketurist idag som "skrapar" köttet åt dig. Annat var det förr när varje specieri eller köttaffär hade en kunnig köttmästare bakom disken och man kunde köpa så fint kött över disk på Ica eller Konsum.

Idag hade jag beställt mitt på Sävedalens Kötthall. Jag och mamma provade att göra det tillsamans eftersom vi båda ätit det för längesedan och pratat mycket om att uppleva det igen.

De klassiska Svenska tillbehören består av gul lök, hackad inlagd rödbeta, äggula, salt, peppar och kapris. Jag hoppade rödbetan eftersom jag åt det igår och körde en variant som en del kallar Tigerbiff dvs. att man tar röd stenbitsrom som ett utav tillbehören.


Det var väldigt gott och festligt. Det roliga är att man tar tillbehören som man själv vill och således komponerar sin biff enligt eget tycke och smak.

Men jag skall erkänna att en Råbiff på ca 200 gr blev för mäktigt för mig. Råbiff har en väldigt speciell karaktär och det blev helt enkelt för mycket så jag fick göra en "vanlig" biff och steka den utav drygt hälften. Men det var också gott. Istället för knäckebröd och smör så fuskade jag även med lite pommes frites.                       

Jag kommer garanterat att göra det igen MEN då som förrätt i mycket mindre storlek. Mer som en liten delikatess.Jag gillar rått och blodigt kött i de flesta former och nästa råa sak som jag skall prova att göra själv är Carpaccio för det är ju också vansinnigt gott.


Men vi hade väldigt roligt jag och morsan och samtidigt som vi hackade lök och pratade om livet så lärde hon mig ett nytt Bohuslänskt ord från sin barndom: "Uggit". Alltså ungefär sånt väder som vi hade idag och igår när det konstant småregnar och samtidigt blåser.
-"Näe fy va uggit här e".
Ha ha, ja där ser man.

Vi hade det dock långt ifrån uggit.
Vi hade det riktigt, riktigt mysigt.

Råmysigt skulle man kunna säga på Göteboska.
Därför önskar er en råmysig kväll!
//Andy

1 kommentar:

  1. hejsan
    ser väldigt gott ut med råbiffen du gjort, har dock själv aldrig ätit det, men det är viktigt att köttet är av finaste biten och inget fett, så därför fick du innanlår, passar välldigt bra till råbiffen, jag kan nog hålla med att det blir godare som en förrät,kan vara rätt mäktigt att äta en 200grams rå köttbit, ha en härlig dag,tina

    SvaraRadera