måndag 16 maj 2011

Grillad Sparris med Citronsmör.


Va? Trodde ni gamle Andy gått o blivit tokvegan på äldre dar?

Det har inkommit ett brev till "redaktionen".
En trogen Herrans Mat läsare önskade sig lite mer gröna recept. Och som jag sa igår. Jag är inte "den som är den". Man vill ju ha nöjda läsare eller hur?

Dessutom så äter jag faktiskt mycket grönsaker också även om ni inte tror det. Det finns ju såååå mycket gott. En utav de goda grejerna skall vi ta upp idag.

Sparris.

Jag ställer mig ijämter denna långa gröna krabat och dunkar honom i ryggern och säger -Hey kompis, jag är på din sida!

Det är dessutom säsong nu så nu är den superfin och god och dessutom så är det bra pris på den.
Jag tog vägen om Munkebäcks Frukt & Grönt på vägen hem och plockade upp ett superfint knippe för det facila priset 16.90 snacka om sjukt billig delikatess!


Det är en kanonbra affär. Alltid färska och fina grönsaker, alltid jättebra priser och vill man snacka fotboll eller vilken sport som helst en stund så går det också bra.
Det sistnämda undvek jag ju gärna idag med tanke på gårdagens fiasko i Hockey VM.

Det blev även ett gäng tomater, päron och citroner. Allt som allt så betalade jag 50 spänn och då fick jag ju en hel påse med mig hem.

Dagens "övning" visar på ett bra sätt hur jag tänker. Vad hade jag hemma? Jo: pasta, en bit parmesan från lördagens lunch, en halv burk av de goda konserverade Mutti tomaterna (som jag hällt över i en keramikskål och förvarat i kylen, man ska inte förvara öppnade konservburkar i kylen nån längre tid).

Så för det jag ville göra idag, en klassisk Italiensk tomatsås med spagetti och Sparris med parmesan och citronsmör, så behövde jag bara köpa ett par tomater, citron och sparris. Jag tänker ofta på om jag har något hemma och vad jag kan göra på det. Liksom spinna vidare om ni förstår hur jag menar?

Det jag gjorde var att finhacka 2 tomater och blanda med de krossade tomaterna i en kastrull och addera vitök (jävla tur hade precis 2 klyftor kvar) och basilika.
Det fick koka upp och stå och småkoka i kanske 20 min. Salt och svartpeppar så vipps! En mustig klassisk Italiensk tomatsås.

Sparrisen skär jag av en bit av stjälken och ställer i kallt vatten direkt jag kommer hem. Det är bra om den får stå så någon timme eftersom den blir extra krispig och fräsch då. Jag passade på att spela playstation under tiden. Sedan kokade jag den i knappt 2 min i saltat vatten (pastavattnet så klart!) för att sedan grilla på den i lite olivolja i grillpannan.Samtidigt som jag satte den i vatten när jag kom hem så slängde jag ihop ett Citronsmör som jag slängde in i kylen. Lite smör, pressad citron, cest och salt.

Servera Sparrisen direkt med citronsmöret, riven parmesan, olivolja och lite extra pressad citron.
Får inte detta dina ögon att rulla så vet jag inte vad som kommer att göra det. En mer sinnlig matupplevelse får man leta efter.Jag satt ensam och njöt och kom på mig själv med att stöna högt av välbehag så sjukt gott var det!
Katterna strollade förbi och kollade på mig som jag var helt dum i huvudet. Men det bjuder jag på.Sparris är även en urgammal medicinalväxt som sägs hjälpa bla annat mot virussjukdomar.
Lite roligt tänker jag; att något som man stönar högt utav hjälper mot virussjukdomar?
Det brukar ju vara tvärtom!?

Ja ja...nog tjötat om detta. Hoppas jag uppfyllt önskan om ett "köttfriare" inlägg nu?

Nu tycker jag ni också ska göra något som ni stönar högt av!
Det, har jag hört, skall nämligen vara väldigt bra för oss människor.

Underbar dag önskas eder!
//Andy

ps. och eftersom filmsekvenserna blivit så omåttligt populära här på bloggen så följer givetvis ett här, enjoy! ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar