lördag 7 maj 2011

Pulled Beef (Trollerimat!?)
Ja man kan faktiskt kalla det för trollerimat. Mat som "lagar sig självt". Finns det verkligen?
Ja nästan iaf. Jag börjar mer och mer gilla ugnen. I ugnen mår saker bra och man kan hålla rent o fint i köket. Inget stekos o kladdig spis.

När jag pallrade mig iväg o handlade så fanns det högrev med kort datum (och därför sänkt pris). Det var 1 dag kvar på bäst före datumet och med nötkött så känns det nästan som en fördel. Biten var på ungefär 550gr och skulle kostat 47kr men jag betalade endast 26. Fyndigt.

När jag kom hem blandade jag en "Rubb" som innehöll: Rosmarin från balkonglådan, färsk vitlök, 1 habanero (skulle nöjt mig med en halv), korriander, spiskummin, cayenne, svartpeppar, citroncest. Tillsatte lite olivolja för att få en grötig fin konsistens och rubbade in hela köttbiten med denna härlighet! Det var steg 1.


 Steg 2: Blandade en "sauce" för att få lite vätska. Det blev lite bbq sauce med hickory, lite tomatpuré, chipotlepasta och cubacola. (All typ av coca cola i matlagning är underskattat! Speciellt till grillmarinader o likn)
Blandade detta till en filmjölksaktig konsistens. Det var det hela.
på väg in i ugnen.


Nu är det bara att lägga köttbiten i gjutjärnsgrytan och slå på vätskan runt i kring. På med locket och in i ugnen på ca 125gr i c 4h. Jo du hörde rätt. 4 timmar!
efter 1h.
efter 3h.


Jag tittade till den då och då, men igentligen behövs det inte. Slutresultatet blir att köttet blir så mört att det lätt går att dra isär med ett par gafflar (pulled beef). Som ett slags kebabkött, fast 1000ggr godare ! Alla smaker som fällt ut, mmmm! Obeskrivligt. Jag tog i rätt ordentligt med kryddningen eftersom jag var rejält förkyld men skulle med facit i hand använt ett par dutchpeppers istället för habanero. Habaneron har en tendens att bli lite för vass tycker jag. Det blev HOT ! Men gott ;)
Oavsett så gäller: var inte blyg!

All goda smaker!


När det var klart så vispade jag upp skyn med vatten och några rejäla klunkar whisky silade sedan av det och redde av med lite maijsena till en underbar sås varav lite jag slog över köttet så det sugs upp och blir om möjligt ännu saftigare. Resten sparar du för att toppa vid servering. Servera tex som baugettefyllning, kebab eller till en sallad eller bara mellan några hamburgerbröd. Hur som helst så är det sjuuuuukt gott!
Det fungerar även utmärkt med fläskött (tex karre i bit el. likn). Har du inte provat så gör det! Du kommer inte att ångra dig! Perfekt när grabbarna kommer över på ett par bärs eftersom du kan göra det dagen innan och det är lite jobb.

Själv var jag ju som sagt rejält förkyld och sängliggande. Så det är perfekt matlagning när man e sjuk oxå, bara att ligga nerbäddad i sängen och känna dofterna och skulle man somna till en stund så gör det knappast något, snarare tvärtom. (+att jag tror på chili, habanero, örter & vitlök som rena rama medicinen!)

Vill ni googla lite recept kan ni kolla "Croq pot", "pulled beef", "pulled pork" m.m. Här kommer en länk till ett fantastiskt bra recept på en Svensk sida som jag blev inspirerad av: LÄNK 1    LÄNK 2

Good luck fellas !
Eller som Roger brukar säga: "Krya på daaaj Göbbe!"
//Eder hostiga Andy

4 kommentarer:

 1. satan i gatan Andy.

  Detta vill jag ha; nu, imorgon och till helgen.

  Mästerligt!

  /Lasse

  SvaraRadera
 2. Prova Lasse ! Det är sjukt nice och lätt som fan oxå ! ps. ska genast lägga till din grymma blogg i min länklista ds.

  SvaraRadera
 3. Nu står 2,5 kg i ugnen, ska bli 'tamedlunch' på söndag...

  SvaraRadera