tisdag 24 maj 2011

Moules Mariniere


Oh la la !

Idag kände jag att det var dags för Moules Mariniere. Alltså vinkokta musslor eller "Fiskarens Musselgryta". Jag ringde min gode Gourmand vän Carl-Johan von B redan vid Lunch för att fråga om han var sugen på att bevista denna Kålltorpianska högtidsafton. Jo men visst! Han rensade med ens sin kalender för denna begivenhet.

Det blev till att hetsa upp Puntorarin och sladda iväg till Sundbäcks Fisk i Munkebäck och min härliga Birgitta!

Hade hon några fina musslor idag?
Om hon hade. Kanon! Saken var biff (så att säga).
Efter ett trevligt samtal om hennes Franska favoritby så gick jag därifrån med färska räkor, en bit kummel och ett nät blåmusslor.

Nu blev det ingen klassisk Moules Mariniere utan en lite friare tolkning alá Andy.



Hacka charlottenlök, vitlök, chili.
Fräs i smör och olivolja.
Tillsätt vitt vin (3-5dl)
Bladpersilja.
Timjan.
Vispgrädde (3-5dl)
3 fiskbuljong tärningar.

Låt koka upp.
Tillsätt musslorna som du skrubbat ordentligt i kallt vatten och försäkrat dig om att alla är levande.
Det vill säga stängda (eller stänger sig om du knackar på dom).
Vid minsta tveksamhet här så släng! Du vill inte att dina gäster skall bli sjuka, eller hur?


Dra ner värmen (i princip kan du lyfta undan kastrullen) låt koka sisådär kanske 10-12min under lock tills dom öppnat sig.

Släng i Kummeln som du tärnat upp i ca 1x1cm bitar.
Efter ca 4-5 min så kan du servera.



Toppa tallrikarna med nyskalade färska räkor och kanske som jag en hemvispad citron Aioli.


En sådan här rätt måste ätas med rikligt med vitt bröd (sorry GI Lovers). Det är nämligen det som är hela grejen. Att suga upp all god sås med brödet. Jag serverar alltid med både gaffel och sked för de som vill äta den mer som en soppa.

Vi hade en vansinnigt trevlig kväll. Där det goda samtalet stod i Centrum. Tillsamans med den goda maten då förstås.

Jag tycker många gånger det är sjukt mycket festligare att laga något riktigt gott och festligt till vardags istället för fina bjudningar på Helgen. Det blir fan roligare en regnmulen stormig Tisdag.
Det är vad jag tycker. Men en sån här rätt kan du servera vilken dag i veckan som helst.




Dessutom är det enkelt att göra och musslor är förhållandevis billigt.

Laga något gott redan imorn. Bjud in någon trevlig männska. Prata om livet. Hör vad någon annan har att säga. Kanske lär du dig något. Njut.
Njut så mycket du orkar.

Rejjan tyckte det var väldigt roligt att laga musslor och hon tyckte dom smakade väldigt gott!
Nu ska jag gå på kvällspromenad med henne. Vem vet kanske tjyvröker jag en cigarett.
Bara för att det går.



Skepp O hoj!
Kram!
//Andy

2 kommentarer:

  1. Jag väntar på den middagsinbjudan :) Kommer med vin och glädje!

    SvaraRadera
  2. Va härligt att det smakade så gott!!!
    Sen att va i ditt sällskap gör det ju inte sämre!
    Kramar Birgitta

    SvaraRadera