måndag 3 oktober 2011

Porterstek med grabbarna.
Så var dagen äntligen här för den obligatoriska Herrmiddagen.
Ja, obligatorisk och obligatorisk. Det var ju första gången vi gjorde det. Men ändå.

Otroligt väder denna höstens första dag. Precis som en sommardag! Detta påverkade i allra högsta grad menyvalet. Vi träffades kl 14.00 för att komma överens om vad vi skulle laga eftersom den här ligan är precis lika "mattokiga" som jag så är ju detta ett konststycke i sig.


 
Men något som skötte sig själv i ugnen verkade ju högst rimligt tyckte alla eftersom det då skulle frigöra tid för att sitta och sola och dricka bärs på balkongen.

Så varmrättsvalet blev Porterstek med trattkantareller.
 


Fransyskan var bara att bryna i rikligt med smör. Jag kokade upp Porter med köttbuljong, lagerblad, kantareller, lökar, soya och kryddor. Sedan i med steken som försetts med termometer och så in i ugnen bara. Närmare två timmar gick den där. Stekskyn silades och reducerades för att sedan redas med grädde och massa smör. Vilken sås!
Man borde faktiskt göra stek minst en gång i veckan. Galet gott.


 
Förrätten blev Chevrégratinerade rödbetor med rostade pinjenötter. Kanske lite fantasilöst. Men vad gör väl det när det är så ljuvligt att klockorna stannar? Rationella killar som vi är så kokade vi potatisarna i rödbetsvattnet vilket gav knölarna en vacker röd färg. Lite roligt och samtidigt bra eftersom man slapp koka upp vatten på nytt och lite miljövänligt också.Danne fixade efterrätten som blev mandelbakade päron med vaniljglass. Jag har gjort dom tidigare här. Och har ni inte provat det, så rekommenderar jag verkligen det! Dom är verkligen perverst goda.


Det är otroligt trevligt att umgås kring mat. Särskilt om det är med andra människor som också insett hur mycket lite god mat gör för själen.
Alla är och rör i grytorna, kryddar, hackar och fixar. Ett par kalla öl och några goda skratt. Ja då behöver man inte mycket här i livet.


Ni kan ta alla matprogram ni sett på TV och bunta ihop dom till ett men ändå kommer det inte i närheten av hur trevligt vi hade denna kväll.

Maten får högsta poäng.
Men sällskapet var nog ändå det bästa.

Vad säger ni grabbar?
Det här gör vi om va?

//Andy.


1 kommentar:

  1. Inte mycket slår mat med grabbarna. Själva skall vi köra en afton med chili-kok och margaritas på lördag... rekommenderas.

    SvaraRadera