måndag 17 oktober 2011

Stekare i Kålltorp


Nej just det, det finns det ju inga. Såklart. Här bor ju bara Gaisare. Inte för att jag är mycket för fotboll. Jag har faktiskt aldrig ens sett en hel match. Men som sagt bor man i Kålltorp så håller man på Gais så är det bara. Men nu ska det handla om mat och inte om fotboll.

Måndag är oftast lika med noll inspiration på matfronten. Man har jobbat hela dagen och är gött sleten och skall hetsa in på sin lokala livsmedelsbutik för att klura ut en bra middag.

Min spontana tanke (eftersom jag åt sjukt mycket kolhydrater till Lunch) var någon form av sallad.

Och när jag ändå är inne på detta kan jag ju passa på att förklara lite hur jag äter eller åtminstone försöker lägga upp min kost.

Jag försöker alltid äta en rejäl frukost. Ägg, rågknäcke och gröt. 
Till Lunch äter jag den största mängden kolhydrater under dygnet (alltså potatis, ris el. likn).
Till middag vill jag gärna ha grönsaker och nötkött.
Kroppens förbränning är som allra högst mellan 12 och 14 på dagen och det är primalprogramerat efter det att vi jagade och var som mest aktiva under den tiden på dagen det var som ljusast (och alltså lättast att fånga sitt byte).

Jag försöker även vara noga med tiderna. Åtta för frukost. Tolv för Lunch och sex för middag. Detta har till stor del att göra med att jag som nr 1 vill hålla min IBS i schack efter att misskött min mathållning och min kropp i alltför många år. Nr 2 för att hålla vikten (så gott det nu går). Dessa tre enkla regler har visat sig fungera utmärkt för båda har det visat sig.

Men det är ju högst individuellt.
Jag är fullt övertygad om att alla vet (inners inne) vad som är bäst för just sig själva.

Idag när jag spankulerade omkring inne i affären så hittade jag färdigmarinerad oxstek som gick ut dagen efter. Den var nedsatt till 28kr/kg så det var bara att klippa till. En rejäl stek för under 30 kr.


Jag klippte bort det läskiga plastnätet och sköljde av köttet i kallt vatten. Sedan kryddades det om med grillkrydda, svartpeppar, salt och örtsalt. Den bryntes såklart runt om i smör och sedan fick den åka ner med termometer i Moster Karins fina gjutjärns gryta och rätt in i ugnen på 125 gr.

Lätt som en plätt! Jag vet inte exakt hur lång tid den var inne men jag körde den till 68 grader ungefär. Jag gissar kanske 1 1/2h. Så himla bra eftersom man kan göra rent i köket, slänga skräp och slappa under tiden.

När den legat och "stannat" på en skärbräda var det dags att skära upp den. Det smakade ljuvligt!
Med mina favoriter tomat och rödlök utgjorde detta en fantastisk middag!Min ganska rejält tilltagna portion kanske landade på tjugo spänn. Inte illa för en sån hälsosam och smarrig middag.

Idag skedde även ett mirakel! Katterna passade på att smita upp och lägga sig i soffan hos mig när älsklingen gick ut med hunden. När dom kom tillbaka efter promenaden så bestämde dom sig för att inte som i vanliga fall, flyga upp livrädda i sitt träd utan för att helt enkelt ligga kvar om än misstänksamt.

Rejjan skötte sig utmärkt genom att först lägga sig nedanför soffan och sedan hoppa upp och lägga sig vid min mage. Efter 10 månaders fräsande och undflyende så rådde det frid och fröjd. Vi låg och slappade. Alla fyra i soffan framför tv:n.

En bra middag. 1-0 till Gais. Ett mirakel i familjen.

Det var fanimej ingen dålig Måndag.
Det trodde man inte när man vaknade i morse
och det är ju det som är tjusningen med livet.

Att man inte vet ett skit.

Sköt om er.
//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar