torsdag 27 oktober 2011

Slott eller Herrgård?


Idag fick jag höra i rökrutan på fabriken att det skulle firas till kvällen.
-Vad då? Frågade jag.
-Slava! Massa folk, massa mat!

Efter att ha googlat det så fick jag reda på att det är en Serbisk tradition och hos flera andra sydslaviska folk och tydligen firar man olika helgon, eller rättare sagt det helgon som utsetts som familjen eller släktens skyddshelgon (hoppas jag inte missuppfattat något nu så någon blir sne).

Men efter jag tryckt tidkortet i stämpelklockan och bytt om från blåstället så tänkte jag att det kanske inte var så dumt?
Jag själv är ateist, min familj har aldrig varit särskilt troende, tja...mamma kanske lite.
Kålltorp är ingen särskilt religös stadsdel (om man inte räknar Gais som religon?)

Men hur som helst så när jag kom hem så packade jag och Älsklingen ihop lite mat och traskade helt sonika hem till Mamma.


Hon tyckte det var jätteroligt att vi kom.
Så vi satte igång att göra iordning allt vi kunde komma på. Mamma stekte pannkakor, jag stekte lammjärpar och värmde mos från gårdagen. Hon hade gjort en makalös broccoli omelett. Vi gjorde sallad, vegobiffar, dukade fram smör, ost och bröd.
Till slut såg hennes lilla slagbord ut som ett riktigt Julbord!


Mamma tyckte det blev väldigt mycket mat.
-Det ska vara mycket mat på Slava, sa jag.


Vi åt och skrattade och det hela slutade i en rätt hetsig disskution om vad som definierar ett slott respektive en herrgård. Morsan lyckades såklart få med sig Baby på sin sida.
Sen var det kört...

Hon hade som sagt gjort sina fantastiska pannkakor med hemgjord hjortronsylt och bakat min favorit äppelkaka som hon gör i långpanna. Vansinnigt gott!
Så idag sprack det där med kolhydrater på kvällen all världens väg.


Ett av kvällens längsta samtalsämnen var om att mat FAKTSIKT smakar godare om man äter tillsamans. Tydligen finns flera kliniska studier i detta ämne och vi var rörande överens om att det måste vara sant.

Det behöver man inte bo varken i slott eller herrgård för att förstå.

Så min vänskapliga och matälskande rekomendation härifrån Kålltorp blir:
Fira era skyddshelgon!

Även om ni inte vet att ni har några.

//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar