lördag 8 oktober 2011

Grilled CheeseInspirerad av min nyfunna sida Grilled Cheese Social så satte jag härom kvällen igång att göra varma mackor.

Det var bara att börja duka upp ingridienser. Jag gillar de grova färdigskivade rostbröd som finns i handeln. Jag brukar alltid ha en sån limpa i frysen för just att snabbt kunna slänga ihop något snabbt när man är sugen.

Vad åkte mer fram på bordet?
Brödernas välrökta skinka, danskmannens spanska chorizo och lagrad grevéost.


Jag måste slå ett slag för "riktig" ost. Det är min älskade flickvän som har höga krav på just ost. Tidigare köpte jag nästan bara färdigpaketerade ostar från de stora producenterna. Men Jenny vill gärna ha lite godare ost. Så jag har börjat botanisera i de manuella ostdiskarna. Vilken skillnad!

Javisst det är ganska mycket dyrare men vilken gigantisk skillnad i smak! Däremot köper jag fortfarande billig ost.
Men då kan man blanda om man gör pizza eller varma mackor så man använder den billiga för att få volymen, lyxen och krämigheten och den dyrare för att få smaken.

Nåväl. Dags att börja "bygga" mackor. Heinz chilisås på underbrödet. Dijonsenap på överbrödet. Ni kanske inte tycker det är så noga? Men det är väldigt viktigt att få smakerna i rätt zoner. Den lagrade grevén vill man nämligen ha närmast den syrliga och lite fräna Dijon senapen.


 Så underifrån och upp: Chilisås, rökt skinka, chorizo, fulost, grevé, dijon. Där har du Andy´s Grilled Cheese!


Jag gjorde även min favorit sallad med tunna tomatskivor och ännu tunnare rödlöksskivor och mycket vinäger till.

En snabb men väldigt festlig måltid. Perfekt för Fredagsmys!


Medans Rejjan gjorde cirkuskonster på vår antika kamelsadel så passade jag på att slänga ihop mina nya favorit efterrätt. Björnbär, blåbär, gojibär, havtorn och lite vaniljglass.

Medans den syrliga havtornen exploderar i munnen och höstlöven virvlar utanför fönstren tänker jag på att det är väldigt fint att Tomas Tranströmer äntligen fick Nobelpriset.


 Jag tänker på hur jag igår smög fram till Pizzabagarns fönster när han stod och bakade pizzor och lyfte upp Rejjan i fönstret och hur han först hoppade till lite och sedan började skratta och skrek så hela rutan vibrerade: -"REEJJHHAAAN !"

Jag tänker på hur goa tjejerna i fiskbilen är när jag köper kräftor, hur våra Makedonska grönsakshandlare vinkar glatt när vi går förbi.
Jag tänker på hur kassapersonalen på Ica frågar hur läget är.

Man säger att "verkligheten överträffar dikten".
Ja så är det.
I alla fall här i Kålltorp.

Ta hand om varandra!
Kram.
//Andy.

3 kommentarer:

 1. Du är nominerade till Matbloggspriset av mig! Och det var INNAN jag läste ditt mail :-)

  Jag har nominerat dig för att du har en unik matblogg med mycket karaktär och hjärta. Tyvärr fick man ju inte skriva någon motivering i nomineringen, bara adressen till bloggen...

  Lycka till!

  PS
  Mackorna ser ruggigt goda ut! Älskar det mesta med ost och då är just så'nt här toppen.

  PS igen
  Hoppas kommenteringen funkar nu...

  SvaraRadera
 2. Yey! Dubbel YEY ! He he, tack!

  SvaraRadera