lördag 29 oktober 2011

Veckofinal för direktörer och städare.


Fredag.
Jag tror inte det spelar någon roll om du arbetar som städare på Spårvägen eller som direktör inom Stenbäcksfären.
När Fredagen kommer vill man ha det gött.
Man vill vara i en miljö där man känner sig trygg och accepterad omgiven av människor och djur som man gillar och trivs tillsammans med.
Framför allt vill man äta gott.

Men vad är att äta gott?
Jag kan bli väldigt trött på överpretentiösa matamatörer som hela tiden kommer med frågor som: har du plockat svampen själv? Har du fött upp kossorna själv? Har du gjort Bearnaisen själv?

Hey! Missuppfatta mig inte, bra råvaror är en otroligt viktig del av mat. Men ibland är det liksom inte läge att stå och koka fond i fyra timmar. Och ibland kanske det räcker att lägga krutet på rätt ställe? Jag köper hellre en fin bit Entrecote eller Ryggbiff i en saluhall med riktigt hög kvalité och köper en färdig bearnaise än att göra såsen själv efter alla konstens regler och sedan servera den till en massproducerad gasad fusk köttbit från ett helt sönderstressat djur.


Vårat Fredagsmys blev ganska enkelt och snabbt. Fast det kanske går så snabbt eftersom vi skrattar så mycket? Jag och min tjej skrattar mycket. Det tror jag är en utav livets viktigaste ingridenser.
Kan man inte ha kul åt lite så kan man inte glädjas åt mycket. (Vilket bra uttryck, kom jag precis på det där?)

Nåväl. Back to the food. För det var väl därför du kom hit?


Min första tanke var att göra egna rödbets och potatis chips (vilket visade sig inte bli så bra). Dessutom hade jag ju helt superb Entrecote från Sävedalens kötthall. Så det här skulle väl bli hur lätt som helst?Älsklingen hade köpt någon vegetarisk biff fylld med soltorkad tomat och ost och den visade sig vara riktigt god faktiskt. Jag skulle ju aldrig byta den mot min biff, men den var inte alls dum.

Jag förkokade potatisen och rödbetorna lite och skivade sedan upp det för att fritera i olja. Potatisen blev ju underbar som jag har visat när jag gjort hemgjorda pommes i föregående inlägg. Men rödbetorna fick liksom inte den krisp som jag önskat. Så alltihop åkte in i ugnen för rostning. Det blev helt ok men jag tyckte att jag kände en bismak av olja. Så nästa gång så ugnsrostar jag rödbetorna som dom är istället, tror det kommer att bli mycket godare.
Det helt makalösa köttet var ju inte mycket att bråka med. Rumstempererat, salt, peppar, smör, het grillpanna för mönstret och sedan köra klart till perfekt medium i ugnen. Lätt som en plätt.
Och precis som du redan har gissat så serverades alla dessa härligheter med en halvfabrikats bearnaise.En Fredagsmiddag värdig både direktör och städare. Men jag kände mig som en Kung!

Eller som en vän till mig brukar säga:
-"Kålltorp, där alla är Kungar men ingen bär krona".

Trevlig Helg på er!
//Andy.

1 kommentar:

  1. Gillar hur du tänker..Lägg hellre krutet på köttet än på såsen :)
    Fantastiskt inspirerande käk du bjuder på här!

    /Bladh

    SvaraRadera