söndag 29 januari 2012

True K-Town Pizza.


Lördag. Jag har länge gått och längtat efter riktig pizza. Alltså RIKTIG pizza! Jag brukar göra det då och då och varje gång förbannar jag mig själv att jag inte gör det oftare. Det är något så vansinnigt gott och smakar helt plötsligt fräscht jämfört med det man annars brukar kalla för pizza.
Egentligen är det inte jobbigt alls. Jag brukar slänga ihop en deg på:



50gr Jäst.
2-3dl ljummet vatten.
ca 8-10 dl mjöl.
1 tsk bakpulver.
Olivolja.
Salt.
Honung.
(blir två stycken bakplåts stora pizzor)





Man knådar/blandar degen med händerna tills den känns lagom fin. Sedan är det bara att låta den jäsa  under duk i nån garderob en timme sådär.

Under tiden så kan man fixa i ordning de pålägg man önskar och diska upp i köket.
Det är essentiellt att ha MYCKET ost!


Vi hade dessutom: Ananas, salami, mozzarella, peccorino, parmesan, kronärtskocka (personlig favorit på pizzan), ägg och rödlök.


Det är roligt att göra många pålägg för det roligaste är ju sedan att dekorera och göra "sin egen" pizza! Man blir inte äldre än man gör sig.


Jag brukar göra tomatsåsen på Muttis konservtomater och lägga till bla, cayenne, olivolja, vinäger, socker och kanske tabasco eller ajvar. Det blir en fyllig och god sås som det samtidigt är lite drag i.  Kan självklart kompleteras med vitlök.

När degen jäst färdigt så är det bara att dela den i två delar och kavla på hej vilt. Jag brukar pressa ut kanterna och ibland även rulla ihop de lite så man får en riktig pizzakant och en vall som verkligen håller fyllningen på plats. Jag brukar även låta de jäsa på plåten en stund innan garnering.

Ja sedan är det bara att sätta igång och ösa på allt man önskar! Jag kompletterade dessutom med två stycken knäckta ägg. Det är vansinnigt gott på pizza tycker jag, men tänk på att gröpa ut en liten grop i fyllningen där dom kan ligga och vispa/bryt dom lite med en gaffel så dom hinner bli riktig genomstekta.





Sedan är det bara att kasta in dom i ugnen och grädda i 225-250gr i ca 12-15min.

Jag kan lova dig att du aldrig ätit godare pizza.

Så slungas en sann pizza här i Kålltorp.

Och du....det passar minst lika bra att göra en Söndag som en Lördag, just saying.

Ha det bäst!
//Andy.

3 kommentarer:

  1. Sugen på pizza blir man när man ser dessa bilder. Vi har andra middagsplaner ikväll, men passar säkert bra att fixa till nån vardagkväll här i veckan oxå ;)

    SvaraRadera
  2. Världsklass..så GOTT med hemmagjord Pizza..gjorde det mer när ungarna bodde hemma..härlig Blogg,kikar in lite då och då och får inpiration här..

    SvaraRadera
  3. Javisst är hemmagjord Pizza alltid gott? Tack för att ni kikade in! Välkommna åter!
    Mvh

    SvaraRadera