lördag 7 januari 2012

Babyback Ribbs, coleslaw & nachos.

 
Ja ni hör ju på rubriken vart det barkar hän. Amerikanskt. Igen...

Jag är verkligen en sucker för den här typen av mat. Kanske är det för att det är liksom lite "plock mat" men kanske framför allt att om man lagar det själv med hyggliga råvaror så är det inte bara vansinnigt gott men faktiskt även rätt ok ur hälsosynpunkt. Next up på min inköpslista står en köttkvarn så jag liksom herr Bladh kan mala min burger färs själv.


Vad skall vi börja med? Coleslaw kanske. Men hallå! Fattar ni vad billig mat vitkål är egentligen! 4,90.-/kg. Det är ju helt sinnesjukt. Många säger att man skall riva den med en osthyvel men jag testade det idag bara för att alla säger att det är så käckt.

Men nej, inget slår min stora kökskniv från Victorinox. Lite riven morot, salt och peppar såklart! En sked dijonsenap. Majonnäs och creme fraiche. Avsluta med en rejäl skvätt vinäger. Jag tar två eftersom jag älskar vinäger! Ett tips här är att när du strimlat vitkålen i en skål så saltar du ordentligt och väntar ca 20min-30min och kramar sedan ur vattnet med händerna detta gör att du får en krämigare och smakrikare Coleslaw.


Ribbs. Detta är ju lite av mitt signum men jag kan ärligt säga att just dom här var inte dom godaste jag gjort. Nu har jag extremt höga krav på  revbensspjäll och kryddningen denna gång blev aningen mesig. Nog för att dom blev jättegoda, men jag har gjort bättre. Fast det är det som är lite charmen med Ribbs att det diffar lite från gång till gång beroende på vad man har hemma.


Jag köpte Svenska revben på Willys. Deras Garant märkning verkar faktiskt vara en riktigt bra grej. Jag sköljde av dom i rikligt med kallt vatten och torkade sedan av dom och rubbade dom med en färdig kryddblandning/rubb (Adams Ribb Rubb) och sedan fick dom ligga i en försluten påse i kylen ca 5h.

Nu vet jag att ni som läser tänker: fan va jobbigt och hålla på o marinera grejer i 5h. Men det handlar lite om hur man planerar. Jag var tex ute och storhandlade på förmiddagen. När jag såg revbenen i disken och dom såg fina ut så lade jag tillbaks fransyskan som jag först valt ut och tog dom istället. Sen när jag kom hem och packade upp varorna så slängde jag på kryddorna och in i kylen, sedan åkte jag ut och gjorde resten av mina ärenden. Det sköter ju sig självt!

Dags för koket. Jag förkokar alltid mina revben för att få dom så där amerikanskt saftiga och möra. Eller kokar och kokar, sjuder är väl mer rätta ordet. Det skall efter uppkoket knappt bubbla. Idag blev det lite tacosås, lite Ajvar, oxbuljong, kryddor, vatten och säkert nåt mer som jag glömt. Jag brukar slänga i lite av det som finns. Sedan får de sjuda under lock mellan 30- 50min beroende på hur tjocka dom är och hur mycket man har. Detta gör att köttet är klart. Sedan är det bara att köra dom i ugnen ca 20 min och grilla mot slutet med honung eller sirap. På sommaren så kör du självklart på grillen. Och då kan du koka dom dagen innan och förvara dom kylt i lite av kokspadet eller frys in och bara släng på grillen när du får gäster. Du kommer garanterat att benämnas Grillmästarn i kompisgänget för lång tid framöver.


Men ingen riktig Amerikansk middag är väl komplett utan den obligatoriska Nachotallriken? Nachos på ett ugnsvarmt fat. På med Jalapenos efter smak, massor med riven ost och kör i ugnen på 175gr i 10-15min. Servera med en tomatsalsa och en ostdipp.


Nu skulle nog dom flesta rösta på en iskall Budweiser, men jag tycker helt ärligt att iskall Diet Coke med massor av is eller Dr Pepper är det överlägset godaste dryckesvalet till en sån här rätt.

Nog tjaffsat för idag. Ska jag avsluta med att säga någonting så blir det: VITKÅL ! KÖP ! ÄT ! Och Njut!

Over & out foodlovers.
//Andy.

2 kommentarer:

  1. Jag testade ditt recept idag och måste säga att det är ett nytt person bästa =)

    SvaraRadera
  2. Fan va gott o höra Fredrik! Revbenspjäll e grymt! Keep cooking!

    SvaraRadera