måndag 9 januari 2012

Grundligt Skräp.

Som jag sneakpeakade lite på för något inlägg sedan så har jag ju mycket riktigt inhandlat mig en köttkvarn. Men först tillbaks till en nyss nämnd favorit: Vitkål.

Den är ju som sagt otroligt billig nu och sist gjorde jag ju Cole Slaw som är en mycket uppskattad klassiker. Men vad är minst lika gott? Jo en riktigt god "pizza sallad".


Jag utgick från den här tjejens mycket populära recept men som vanligt kunde jag ju inte hålla fingrarna i styr utan trixade och mixade mig fram tills JAG tyckte det smakade bra. Det blev bland annat en ökad mängd ättikssprit, kom ihåg att späda ut den bara om du som jag använder 24%. En del vatten och en del ättikssprit så är du nere på mer acceptabla 12%. Jag tillsatte även pressad citron och den kryddmix som råkade vara kvar i morteln som förutom salt och svartpeppar innehöll chiliflakes.

Det visade sig att den där Linda satt på ett verkligt kanonrecept! Dock kommer jag nästa gång att ta bort eller åtminstone kraftigt minska sockermängden då den delen av receptet inte föll mig i smaken alls. Jag tyckte helt enkelt att sötman blev för påtaglig.

Men hennes tips att skålla kålen med kokande vatten visade sig vara ett geni drag som gjorde kålen smidig och mjuk. Jag stötte den även med morteln.

Jag tyckte jag propagerade och sjöng vitkålens lov så det stod härliga till sist. Men det räcker tamej fan inte. Jag säger det igen: Gör vitkåls sallad! Det är braaaaa för dig. Ok, nu kan vi lägga det bakom oss.
Köttkvarnen då, vad hände med den? Jorå, den han knappt bli uppackad från sin kartong innan jag kutade iväg och köpte en rejäl bit högrev att mala. Först så blev det ju självklart en rigorös diskning av alla delarna samt ett tips jag läst på nätet, att lägga slutstycket samt köttet i frysen ca 30 min innan malning. Köttet skars i ca 2,5cm stora bitar först. Det var något som gjorde det väldigt lättmalt.Jag malde min färs två gånger (också för att jag läst att många gör det) men nästa gång blir det nog bara en för att behålla lite mer textur. Min fina färs blandades med 1 äggula, lite dijon senap, lite ströbröd, salt, peppar och chili. Sedan blandade jag det väl med händerna och sedan formades några urtjusiga hamburgare.

Det är svårt att förklara hur överlägsen smaken blev. Vansinnigt gott. Det som slår en förutom den pompösa köttsmaken som annars saknas i en burgare är saftigheten. Det är som att i varje tugga bita sönder en liten köttflavour vattenballong. Ja det här kommer jag att göra om. Var så säker.


Burgaren serverades med smörstekta rågformbröd (nu återstår bara att baka egna burger buns). Men titta vad klurig jag mätte ut och klippte dom med en sax för att få dom att passa perfekt till burgaren. Snacka om Custom buildt!


Underbrödet fick en smörning med Ajvar och överbrödet en smörning med Dijon. Köttet gratinerades med ett flertal skivor lagrad Suecia ost och jalapenos.
Älsklingen fick en ostgratinerad vego schnitzel med gräslök.

Behöver jag säga att jag till detta gjorde hemgjorda pommes frites med en hemgjord citron och vitlöksmajonnäs. Det var väl grundlig skräpmat eller hur?
Att göra mer majonnäs med olika smaksättningar blir även det ett nyårslöfte till mig själv.Ja som ni säkert vet vid det här laget så älskar jag Skräpmat men inte skräp i maten. Big difference.
Gör lite junkfood till er och er familj, det är ni värda.
//Andy.

3 kommentarer:

 1. Herre min je vilken måltid! Med sån grundlig beskrivning behöver jag inte ens föreställa mig hur gott det var. Det framgår tydligt.

  Fråga, menar du verkligen att du gratinerade köttet med ost i ugnen? Eller lät du skivorna smälta ovanpå burgaren när den stektes i pannan? Tycker i vilket fall som helst att det låter som en god idé att på slutet gratinera hamburgerköttet med ost på för lite extra smak av ost. Eller?

  SvaraRadera
 2. Ja precis! Först skivorna på biffen i pannan, men eftersom vanlig ost inte smälter lika lätt som hamburgerost och man inte vill steka sönder hamburgaren så slänger jag ofta in dom under ugnens grill (nu hade jag ju ändå pommes på G däri) för att få den riktigt smält. Som du säger, smakar mer oxå! Vitkål Lotta! Glöm inte VITKÅL!

  SvaraRadera
 3. Genialt! Okejrå. Ska testa vitkålssalladen också :-) Bra med lång hållbarhet också för jag får nog äta den själv...

  SvaraRadera