onsdag 11 januari 2012

Entrecoté med Krut ånger!


Ingen dålig Göteboss vits man inleder med idag va? Skämt och sido så blev det inga avancerade långkok idag. Men efter ett besök i Sävedalens Kötthall så kom jag hem med en kasse full med gott.

Jättefina kamben som marinerades för att grillas imorgon kväll eller kanske Fredag. Det är det som är bra att marinera, en eller två dagar spelar liksom ingen roll, det blir bara bättre. Prinskorvar, bacon och mycket trevligt matprat blev det också.
Och en enorm skiva jättefin Entrecoté som såg fullkomligt formidabel ut.

Vi gjorde sallad med valnötter, tomat, isbergssallad, paprikamarinerade oliver, russin, mozarella och kokade rödbetor. Fast jag donerade frikostigt rödbetorna till Baby så hon skulle kunna ha matlåda till jobbet dagen efter. Med min stora köttskiva så tyckte jag att det var det minsta jag kunde göra. Fast såklart tjuvsmakade jag lite. Det är ju inte klokt vad gott det är med rödbetor!
Sen stektes dessa stackars ordvitsade krutongerna. Formbröd av råg i smör och olivolja, härligt krispigt. Krutonger eller knaperstekt bacon lyfter vilken sallad som helst. Det är så lätt att göra men oftast glömmer man eller skiter i det. Dumt.

Jag gjorde en annan variant till mig, en hel skiva med Ajvar och en rå äggula. En rå äggula kan vara väldigt gott till en blodig Steak!


Köttet var inte mycket att bråka med. Det fick ju självklart ligga framme i rumstemp en timme för att sedan saltas och peppras väl och sedan stekas i en frikostig smörklick och rapsolja.Det fullkomligt smälte i munnen. Blandningen av köttsafterna, ägget och Ajvar som sögs upp av brödet visade sig vara en väldigt lyckad kombination för att få smilbanden att åka upp lite extra denna annars ganska trista Januari Onsdag. Näringsmässigt väldigt bra också (ta bort brödet så är det bra GI).

Att jag dessutom under hela tillagningsprocessen envisades med att fullkomligt reta galla på min stackars flickvän gjorde ju inte saken sämre. Jag körde den klassiska "motvals kärringen". Att med helt allvarlig min påstå precis tvärtom: -Va, ska du ha lock på kastrullen? Då kokar det ju aldrig upp //Den skärbrädan förstör kniven fullständigt, nu är den förstörd...." Ja ni fattar. Jag tycker ändå hon lät mig hålla på ganska länge.

Men vad är det dom säger? "Vad tvål är för kroppen är Skratt för själen".

God Onsdag kväll önskar jag er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar