söndag 15 januari 2012

En Herrans Korv


Så var det dags. Det jag länge velat prova. Att göra egen korv. Om Hamburgaren är Kungen så är väl korven själva prinsen, tronarvingen. Alla älskar korv. Från små fräkniga ungar till åldringar på äldreboendet.

Efter att ha ögnat igenom ett antal recept så bestämde jag mig för något som skulle gå åt Chorizo hållet. Alltså en spicy kryddstark korv.


Efter ett besök hos Herr Soner på Sävedalens Kötthall så hade jag allt jag behövde och lite till. Istället för späck så rekomenderade och fixade han till en del av revbenen (fast utan ben då) från gris och en fin bit entrecoté.


När jag kom hem så skar jag ner allt i ca 2,5cm bitar och tillförde några fina skivor bacon. Till detta lades till: 1st gul lök, 2 st urkärnade röda chilifrukter, 7st vitlöksklyftor, oregano, cayennepeppar, salt (rejält), peppar, kummin, fänkålsfrö (varför kan jag inte lära mig att jag INTE gillar fänkål?). Allt detta maldes tillsamans med köttet och blandades varsamt med ca 1,5dl rött vin och ca 3 msk potatismjöl.Ett provstekningsprov visade att kryddningen var näst intill perfekt, jag ökade bara cayennepeppar halten och chilin lite.Nu var det dags att montera korvhornet och sätta igång. Fjälstret hade legat i kallt vatten ca 3h och nu sköljde jag igenom det för att se om det var "helt o rent".

Som tur var så kom brorsan förbi för en fika precis när jag skulle sätta igång och det visade sig vara en himla tur. Ska ni stoppa korv så rekomenderar jag varmt att ni är minst 2 pers. Det är lite meckigt och det behövs mer än väl en extra hand.Efter några trevande försök så kom vi raskt igång och jag tyckte själv jag fick rätt fin snits på det. Det blev nästan 20st finfina Kålltorps Chorizos på denna sats. Korvarna lades i kylen för att mogna ett dygn och det skall bli spännande att se vad dom går för de kommande dagarna.
Ett ytterligare varningens ord om du funderar på att testa, det blir en hel del rengöring efteråt och det är lite som när man gör Sushi att man blir lite mätt under processens gång. När man har stått och kladdat med någonting i typ 4h så känner man korvlukten ända in i skinnet.


Vi gjorde faktiskt lite god Italiensk vegetarisk pasta efteråt eftersom vi haft turen att få fin sådan influgen från en hemlig agent. Det var väldigt gott efter allt korvstånkande!

Men som sagt, smaken blev fantastisk och jag har höga förväntningar på min korv de närmsta dagarna och framförallt så var det otroligt roligt att äntligen få göra det. Vi hade jätteskoj under tiden.
Den nytillverkade korven går även bra att frysa in direkt efter tillverkning om ni nu gör större satser.

Ett annat mycket bra tips vid den här typen av malning är att efter det att ni skurit upp köttet i malstora bitar att lägga det tillsamans med slutstycket och kniven i frysen ca 30 min. Det underlättar malningen väsentligt!

Är ni passionerade matmänniskor och har tid och möjlighet så rekomenderar jag varmt att ni testar korvtillverkning. Jag kommer defenitivt att göra det igen. Jag ger mig inte förrän jag hittat "mitt" favorit recept. Vem vet? Kanske blir det lagom till Sommarens grilläventyr.

Korviga hälsningar !
//Andy.

2 kommentarer:

 1. Glimrande :-) hoppas de blev bra. De jag gjorde innan jul var riktigt goda men saknade fettet. Får bli till att göra en ny omgång snart.

  SvaraRadera
 2. Läckert!
  Håller med dig till fullo, korven är hamburgarens prins eller ska man säga älskarinna?
  Mat handlar om en fin balans mellan att variera sig men samtidigt äta det man brinner för och helt enkelt njuter av.

  Bland det finaste som finns och som jag tar som en kärleksgåva är en äkta tunnbrödsrulle. Med en fin kvalitets korv och de tillbehör som önskas. Kul tt du har tagit dig tid att prova tillverka eget, alltid varit en dröm för mig också men det eviga problemet är tiden och energin.

  SvaraRadera