onsdag 4 januari 2012

Chili Meatballs.

 
Vad blev det idag då?
-Inga konstigheter! Som BarenHåkan skulle sagt.

Jag var inte särskilt sugen på att laga mat överhuvudtaget men ändå sugen på något hemlagat och "rejält". När jag säger rejält så menar jag nog egentligen vällagat och inget halvfabrikat.

Vad göra? Det blev köttfärs. Denna gång blandfärs, som faktiskt Coop kan ha ganska fräsch ibland. Helst vill man ju skaffa den från en riktig köttaffär eller mala själv. Men ibland finns inte riktigt tiden. Hur som haver så såg färsen fräsch och god ut så det fick det bli. Det blev det av den enkla anledningen att man kan trolla med färs. Jo! Det är sant!

Man kan göra nästan vad som helst och framför allt som passar mig, lite hur som helst, och det blir ändå alltid bra!

Jag blandade färsen med:

ca 1msk Ströbröd.
1 hel finhackad chilifrukt (skär bort fröväggarna som jag lärt er!)
1/2 finhackad gul lök.
1 finhackad klyfta vitlök.
Flingsalt.
Nymalen svartpeppar.
1 msk Olivolja.

Detta blandades väl med ren och skär handkraft för att sedan rullas till fina bollar lite större än pingisbollar. 500gr köttfärs ger ca 12 stora eller 24 små köttbullar.


Sedan är det bara att steka i mycket smör på medelhög värme. Eftersom dom är så stora så plockade jag ut efter jag brynt dom och vispade upp skyn med lite rödvin, köttbuljong och 3dl grädde. Sedan var det bara att lägga i bullarna igen och lägga ett lock över stekpannan. Sänka värmen ytterligare så dom får småputtra en kvart - tjugo minuter.

Saftiga, goda och rustika köttbullar blev resultatet.
Serverades med LITE spagetti (knappt 1dl) och en skål sallad med granatäppelkärnor.Gott. Enkelt. Nyttigt.
Men ändå hemlagat!
Så som man vill ha det en stormhärjad vardag efter en lång arbetsdag i Januari i ett ganska litet land i Norra Europa.

På återseende!
//Andy.

1 kommentar:

  1. Färs är bland det bästa jag vet, precis av den anledningen som du säger - man kan trolla ihop nästan vad som helst. Smaksättningarna kan varieras "i det oändliga" (detta uttjatade uttryck...). Men icke desto mindre sant.

    Jag brukar också "koksteka" färdigt i pannan med vätska men brukar då bara använda vatten. Tack för tipset att sexa till den vätskan lite grand med grädde och allt möjligt.

    Nu blev jag inspirerad till att göra köttbullar! Det får bli nästa vecka. Redan i morgon blir det landet och fix med sovstugan hela helgen. Tid och ork för matlagning brukar inte ligga på topp då även om lusten finns. Kanske blir det något trevligt att rapportera om ändå.

    Önskar trevlig Trettonghelg och ser fram emot mer gott från ditt kök!

    SvaraRadera