måndag 19 september 2011

Köttfärssås alá Andy.

 


Köttfärssås. Det är något speciellt med det.
Känns nästan som om det blivit en Svensk Nationalrätt. Alla har sina varianter på den och alla smaksätter och kokar den efter sitt eget tycke och smak.

När jag kände att förkylningen var på väg så passade jag på att göra en rejäl sats eftersom man när febern bryter ut inte orkar laga någon mat alls. Det var så att säga ett sätt att säkra upp.

Och oavsett hur dåligt man mår så är oftast köttfärssås och spagetti något som nästan alltid smakar gott. Dessutom så var det även lite grand i medicinalsyfte. Nej, jag skojar inte! Chili och vitlök tror jag är läkande i allra högsta grad. Så det fick bli en hel del utav det i. Jag är i vanliga fall inte jätteförtjust i för stora mängder vitlök.

Men nu fick det bli några rejäla klyftor. Chili tog jag nästan tre stycken.


Jag börjar med att bryna löken och sedan förpassa den till en kastrull med krossade tomater. Sedan bryns köttfärsen och hälls över. Sedan tillsätter jag kryddor, köttbuljong och vatten. Sist den finhackade chilin och vitlöken.

Sedan får såsen småputtra ca 2 h. Man kan smaka av den då och då och justera efter tycke och smak. Jag låter den koka under lock nästan hela tiden för att få mycket koncentrerad smak och mot slutet kan man ta av locket för att låta vätska koka bort tills man får den konsistens man vill ha. När allt nästan är klart så tillsatte jag mängder med Basilika från mina krukor, ni vet den jag planterade in för någon månad sedan.

Den blev jättegod och räddade mig i nästan fyra dagar då jag åt den med spagetti, bröd eller kokt potatis. Det är även en utav de få rätter som man faktiskt kan äta flera dagar i rad utan att bli trött på. Något som passar bra när man är helt utslagen av äckliga bakterier.

Jag är inte ofta sjuk. Tror det har att göra med att jag är en rätt "glad skit". Men den här förkylningen var en riktig Hästförkylning. En sån där som bara slår undan fötterna på en.
I natt var första natten sedan förra Söndagen som jag sov hyffsat och idag känns det som det är på bättringsvägen förutom att jag är rejält matt och trött.

Det var så gott i morse när kaffet för första gången på en vecka verkligen smakade kaffe igen!

Livet återvänder sakta men säkert. Känns skönt!

Jag tänker att det kanske var lika bra att åka på en "rejäl omgång" nu så kanske man är frisk resten av vintern?
Hur går det med rökningen då undrar ni? Jorå, det håller än!

Hejja mig!

Hejja er!

Hej då!

//Andy.

1 kommentar:

  1. Wow! Den köttfärssåsen är det tryck i! Ska nog testa ha i rejält med chili nästa gång jag gör. Håller med om att köttfärssås är multimaten nummer ett.

    Skönt att du är på bena igen :-)

    SvaraRadera