torsdag 16 juni 2011

Rabarbersylt.


En kväll när jag låg och skulle somna så flaxade en tjock Dansk Tant förbi i rutan. Hon skulle visa hur man kokade sylt o grejer.

Det visade sig att hon faktiskt var riktigt underhållande. Och hon hade flera fina knep att lära ut. Bland annat att om man kokar sylt och kompott så skall man använda kastruller och pannor med "hoeegee kaeenter" (höga kanter) och "icke rörrree dem baaeer söööooender o sammen" (alltså inte röra så mycket).

Sagt och gjort nån dag senare så gick jag på mina rabarber som jag fick i det här inlägget.

Jag drog på en kastrull på rätt bra värme och öste på socker ungefär som jag tyckt att den Danska Tanten gjort.


Sedan fick det helt enkelt reducera ner till lagom konstistens och mot slutet tillsatte jag lite pressad citron och en skvätt konjak precis som hon gjorde. Det visade sig bli väldigt gott. Okej det är ju rejält med socker i grejerna men fy farao va smarrigt.

Konserveringsmetoden går ut på att allt vatten försvinner ur rabarberna och då vill inga bakterier växa där. Fast det lät otroligt mycket roligare när Danska Tanten förklarade det.

Ett annat bra tips hon hade var att hälla en skvätt konjak i glasburken och sedan sätta på locket och skaka om. För att på så sätt sterilisera innan du tappar på din kompott/sylt/chutney.


Ja så kan det gå när man ser Danska Tanter på Tv.

Jag skall definitivt prova att göra mer sylt o sånt framöver. Kändes jävligt mysigt på nåt sätt. Jag kände mig lite som Bamses Farmor typ....
Tänker även när dåliga bär  m.m. är till extrapris så slår man till o kutar hem o kokar sylt o marmelad.


Jepp det får bli till att spara sina tomburkar från saltgurka och liknande i fortsättningen.

Skepp O Hoj !
//"Syltarn"

1 kommentar:

  1. Supersnygg etikett. Klar att levereras till en väl vald butik. som han med pastan....i annat inlägg. Roligt också att se länken till Carpus, Tack!

    Bra det där med konjaken också.

    SvaraRadera