tisdag 24 april 2012

Snabb & ganska äkta Pizza.Först lite bilder på ännu en fullständigt sjuk Pulled Pork Sandwich:


Tomat, lök, varmt kryddstarkt safttigt kött, lagrad prästost, cheddar och Honey Mayo (blanda majonnäs, honung och dijon).Så där ja.

 När jag kom hem igår så kände jag att jag måste göra något. Förutom att stå i köket då. Julölen har satt sig som en valiumdrogad Boa constrictor runt midjan och jag insåg när jag ställde mig på en kalibrerad våg förra veckan att minst 6kg inte hörde hemma där. Jag ville alltså göra något. En powerwalk. Men först måste man ju förbereda middag. Jag ville även passa på att tömma lagren hemma lite och som en perfekt morot för denna hastigt påkomna Powerwalk så blev ju en hemgjord pizza det givna valet.

Jag började med att slänga ihop en deg vilket är oerhört enkelt: Lite jäst, lite vatten, lite mjöl, en skvätt olivolja, salt och honung. Knåda, täck över och vänta.

ca 1/2 paket Jäst.
ca 2,5 dl ljummet vatten.
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt mjöl (kanske 5dl)
Salt, olivolja. Rör om.
Tillsätt 1 matsked honung.
1 tsk bakpulver.
Ytterligare ca 3dl mjöl (varav 1 råg).

Nu kan du börja knåda degen för hand. Knåda till du fått en smidig och fin deg. Täck över och låt jäsa 45 min under duk.  (Precis dom 45 min som jag tänkte knata runt).När jag kom hem var degen perfekt och kavlades ut till två tunna fina pizzor.
Fyllningen blev ganska generös med det som fanns utav rester i hemmet.

Älsklingen gjorde en vegetarisk modell och jag tog resterna av min Pulled Pork som x-tra fyllning vilket visade sig bli lika gott på pizza som på macka.
Något som vi nästan alltid har hemma är kronärtskocka på konserv. Det är jättegott att ha på pizzor, varma mackor och i gratänger. Att hitta en sån här burk i skafferiet en regnig dag kan verkligen få en att dra på mungiporna.
En liten bit St.Agur ost fick sätta livet till, en bit chevré likaså. Allerums prästost. Krossade tomater. Lite tacosås. Röd lök, tomater, mozarella och havssalt. Jag gjorde en liten grop i mitten på min där jag knäckte ett ägg.
Jag älskar ägg på pizza! Var bara noga med att göra en stadig sarg till det och att spräcka gulan med en gaffel innan du skickar in det i ugnen.Det är ju kul att baka pizza! Både Rejjan och Ingo var väldigt engagerade i detta projekt. Ingo tyckte det var särskilt att övervaka gräddningen. Det kan ju faktiskt hända att Husse mot förmodan skulle tappa nåt.250gr i ca 14min. Så var saken klar. Är man snabb som jag så hinner man precis ta en dusch under tiden pizzan står i ugnen. Så kan man njuta med rent samvete så att säga.

Lite onyttigt och lite nyttigt. Jag är ändå övertygad om att en hemgjord pizza av det här slaget ändå är tusen ggr nyttigare än allt annat som kallas pizza därute. Och något som är lagat med händerna och kärlek kan väl aldrig vara onyttigt tänker jag.

Nu är det väl bäst att stretcha?
Eller vad säger ni.

Ha det fint!
//Andy.

1 kommentar:

  1. Läste inlägget i går kväll innan sängdags och blev så glad men orkade inte kommentera då... Vilket underbart inlägg! Du knyter ihop början och slut så himla bra. Ren njutning att läsa. Smilbanden krullar sig.

    Balansen mellan nyttigt och "onyttigt" verkar bra, tycker jag. Så länge inte mackan med pulled pork var förrätt :-)

    ÄLSKAR bilden av Ingo framför ugnen!!!

    SvaraRadera