lördag 28 april 2012

Rättvis njutning.Sedan jag fick min otroligt fina Mocca Master så har jag börjat exprimentera med att byta kaffesorter. Det är först nu man kan känna RIKTIG skillnad mellan sorterna när man har en bryggare som levererar.

Av en slump sprang jag över denna nya kompis: Eguale Gayo Mountain. 100% Arabica bönor från Indonesien.Eguale är ett intressant varumärke som härstammar från livsmedelsgrossisten Sackeus. Ett företag som grundades 1976 av Svenska Kyrkan för att försöka påverka och förbättra levnadsvillkoren för människor i tredje världen.


Ni som känner mig vet ju att jag inte är särskilt troende direkt. Men det är heller inte det som är argumentet. Jag har sedan jag såg filmen Food Inc blivit medveten om att lilla jag faktiskt kan påverka genom var jag stoppar mina pengar. Dessutom är jag privilegierad nog att ha råd att välja vad jag köper.

Man behöver ju inte göra aktiva medvetna val hela tiden, jag köper dansk fläskfilé ibland även utemöbler från Rusta och trämöbler från Ikea. Det viktigaste är inte att vara radikal dygnet runt. Utan kanske att påverka lite då och då.

Det är samma som med motion; lite är alltid bättre än ingenting.
Att försöka är alltid bättre än att inte försöka alls.

Nu var alltså morgonen kommen när kaffet skulle testas. En perfekt solig Lördags morgon i slutet på April.

Kålltorp sträckte gäspande ut sig utanför fönstret. Ingo hoppade glatt upp på köksbordet. Han blir alltid överlycklig när jag stiger upp och satte genast sina små kattunge tänder i både kaffepaketet och chokladkakan!


6 rejäla skopor kaffe till 5 koppar vatten. Full kräm på Mastern. En ljuvlig doft sprider sig snart i köket.

Resultatet blev ett mycket gott kaffe. Runt och smakrikt med en ton av just choklad och nästan lite jord?

Jag bröt en bit av chokladkakan av samma fabrikat. Trots sina 61% så var den underbar med mintcrisp. Ungefär som man tyckte att After Eight smakade när man var liten. Fast med en mer omfångsrik smak.

Att blunda och känna alla dessa aromer dansa runt i gommen titta ut genom köksfönstret en helt ledig dag, det känns rättvist.

Att kaffebonden skördat det under rättvisa förhållanden och kanske också får sig en ledig dag emellanåt gör ju inte saken sämre direkt.

Rättvisa kanske inte alltid handlar om svart eller vitt.
Det kanske handlar om att försöka?
Om att sträva?

Jag gör det genom att sträva efter njutning.

En Njutningsfull Lördag önskar jag er.
Det känns väl rättvist?
//Andy.

2 kommentarer:

 1. hej andreas
  med din fina inställning till livet o sett o se på livet omkring dig.. ger dig mer tillbaka..
  håller med dig, man behöver inte tänka hela vägen dit för allt man gör, men en bit här och sak där, gör förändring, för andra och för en själv..och det är ju det som är.. hälningar tina
  å tack för du är så nöjd med vårat kött.. kommer att ta in halloumi ost, har en gättefin från skärvånges ädla.. får meddela när den inkommit

  SvaraRadera
 2. Tack Tina! Det är alltid ett sant nöje att handla hos er! Kvalitén är outstanding. Hoppas fler förstod skillnaden på kött och kött. Jättekul att besöka er idag på Sävedalensdag och smaka alla era goda grejer nygrillade utanför! Kommer fina kort sen. Btw, har gjort hundgodis på Kalvlevern nu, Rejjan fullkomligt tokälskade det och det var inte svårt alls. Trevlig Helg!

  SvaraRadera