söndag 22 april 2012

Pulled Pork & lite annat smått och gott.När jag var och handlade sist så köpte jag ju fläskkarré på bit för det facila priset 49.-/kg vilket får anses som ett riktigt kanonpris. Den var Dansk. Man kan tycka vad man vill om kött som inte är Svenskt, men som jag sagt förut så avgörs kvaliten inte från var djuret härstämmar. Självklart är det min yttersta intention att köpa Svenskt kött av djur som haft det riktigt bra. Men den här biten såg fin ut och passar perfekt till just Pulled Pork.

Jag har ju gjort mängder av varianter på detta med både fläsk och nötkött som ni som hängt med ett tag här på bloggen säkert redan vet. Men jag har gjort en förändring. Jag har avsiktligen minskat och till slut tagit bort Liquid smoke och chipotle. Varför? Jo för att det tenderar att ta över alldeles för mycket. Jag använder istället finhackad färsk röd chili och cayennepeppar för hettan och tycker det är godare att servera köttet med BBQ sauce med röksmak istället.


Putsa köttet lätt om det är några riktigt stora fettbitar eller senor. Skölj det sedan ordentligt i rent kallt vatten. Torka av.
Ös sedan på ordentligt med torra kryddor och massera in. Och jag menar rejält! Jag tog Paprikapulver, cayenne, svartpeppar, salt, grillkrydda, spiskummin och säkert något mer som jag glömt. Här skall man inte vara blyg.

I favoritgrytan hälldes en skvätt portvin, dadelbalsamico (som är grymt till kött och såser), krossade tomater och en liten skvätt av BBQ saucen.  Totalt ca 2cm upp i grytan.


(efter ca 2h i ugn.)

Nu är det bara att sänka ner köttbiten och på med locket.
In i ugnen på ca 120gr.
Låt stå 4-5 h.

Jag tittade till det vid ett par tillfällen och vände även på det en gång.
Efter 4,5 h var det så klart att det bara var att dra isär det med två gafflar och sedan hälla på lite av den fantastiska skysås som bildats i grytan. Häll på i omgångar och fortsätt dra tills du fått såpass mycket saftighet och smak som du önskar. Ca 1,5 dl blev det i mitt fall.Jag gjorde en rejäl macka med smält hamburgerost, BBQ sauce och majonnäs. Vansinnigt gott!
Lite annat smått och gott har ju hunnit passera svalget denna helg.
Vad sägs om små delikatess rödbetor kokta i saltat vatten för att sedan gratineras med Chevré. Det är så gott så man smäller av.
En och annan Halloumi har det också blivit.
Gott, gott och mera gott.Ett besök till Kallebäcks Källa blev det också. Fantastiskt att man i slutet av 1700 talet kunde göra flera km långa rörsystem för att nere vid Kungsporten i centrala Göteborg låta Göteborgarna hämta vatten ur en fontän. "Endast för mat och dryck" Stod det på en plakett tydligen. Faschinerande sånt.


Nu har jag inte tid längre. Ingo vill leka.
Här får ni en bild på denne fantastiske herre. Helt ofixad. Sån e han.
Trevlig Söndag!
//Andy.


1 kommentar:

  1. Jag hade tänkt göra dragen gris i helgen men så har jag ingen gryta på landet ännu som passar tillagningen. Det får lov att köpas in en sån så att jag kan göra det nästa helg. Har inte provat det ännu (otroligt nog) men nu har du puttat på lite också med inspiration så nu ska det bli av!

    Ingo är en riktig schnygging. Inte behöver han fixas till :-) Gillar morrhåren à la Poirot!

    SvaraRadera