söndag 15 april 2012

The burger from Hell.

 

Lördagen började med att jag gick upp tidigt och premiärkokade kaffe på min nya Moccamaster. Och jag får nog säga att det är en enorm skillnad! Kaffet smakar rent på ett helt annat sätt än tidigare. Det verkar nu som om Zoegas Forza är det som blir absolut godast, har även provat Comumbia och Mezzo. Men just nu känns det som om Forza är min nya favorit.

Jag tycker om att gå upp tidigt. När älsklingen fortfarande sover brukar jag dricka kaffe och surfa på diverse matsidor på nätet. Den här morgonen hamnade jag på en liten restaurang i Amarillo, Texas och blev ganska hänförd av deras signatur dish: The Burger from Hell!

Ni kan se ett klipp HÄR.

Det satte sig lite i bakhuvudet och nog hade jag en idé om att göra något liknande till kvällen.

Efter en skön långpromenad runt Olskroken i ett regn som faktiskt var ganska skönt så blev det soppa till Lunch.

Efter det så klarnande det faktiskt upp så jag kunde sitta på balkongen och njuta en kall pilsner. Det är ju något av det godaste som finns. Att sitta utomhus med vårsolen spelandes i ansiktet. Ingo kom ut och tittade fascinerat på fiskmåsar, små flugor och grannens frenetiska försök till fickparkering.

Nu var det dags för njutningsmaraton nr 1:

Sparris & grillad Haloumi (stekt).

När jag skall laga sparris så brukar jag alltid skära av fötterna och ställa dom i kallt vatten ca en halvtimme innan tillagning. På så sätt så får dom en friskare spänst och smakar helt enkelt bättre.


Låt en kastrull med rejält saltat vatten koka upp och låt sparrisen få ett kraftigt kok på knappt 2 min.
Sedan är det bara att kasta över dom direkt i en ordentligt uppvärmd gjutjärnspanna med en klick smör. Vi snackar snabbstekning nu. Dom skall i princip bara vändas för att få lite färg och karamellisering.Tillbehöret till en sådan här raffinerad njutning blir skirat (smält) smör med flingsalt och några droppar citron. En rejäl citronskiva till servering är ett måste!
Haloumin steker du på lite lägre värme i olivolja och lite nymald svartpeppar.Det kanske är något av det enklaste man kan göra. Men snacka om maximal njutning! Vi bestämde på stående fot att vi skulle göra om det genast nästa dag med dubbla portioner!

Sen var det ju det här med Helvetes burgaren....

Jag skall inte säga att jag plagierade den för det går inte. Man kan nog inte exakt kopiera amerikanska burgare av den här digniteten. Man kan nog mer säga att jag lät mig inspireras.

Jag hittade inga bra köttbitar på Ica att mala så det fick bli färdigmald nötfärs. Något jag annars försöker undvika efter att ha lärt mig mala burgarfärs hos En Salig Soppa. Men det fick gå ändå.

Brödet är ju alltid katastrof. Jag är så less på färdiga burgarbröd och jag har ännu inte lyckats baka enkla supergoda bröd själv. Det bästa man kan hitta i min mening är nybakade källarfranskor så det fick det bli.

Jag kryddade inte färsen alls utan formade resolut köttpuckar som saltades rejält på steksidan och sedan trycktes ut lätt mot pannan.

Efter vändningen överöstes den med finhackad Jalapeno och riven lagrad prästost för att sedan få den smälta känslan fick den även en maxdos mikrovågor. Rödlök, tomat och hot tacosauce.BAM !

The burger from Hell!


Otroligt god! Jag har en djupt rotad kärleksaffär med amerikanska burgare som bara verkar växa sig starkare och starkare med åren. Drömmen om ett eget Shack växer där inne någonstans i det Kålltorpianska hjärtat. Skulle det finnas underlag för det här?


Det var en sanslös burgare helt klart. Prova att experimentera med era burgare, tag extra mycket av något, byt ut brödet till något annorlunda, gör en egen dressing. Det är gott och enkelt och nästan alla gillar det!

Ja det skulle inte förvåna mig om det blev en burgare idag också...

God Söndag på er!
//Andy.

4 kommentarer:

 1. Sicken härlig livsnjutare du är, vi är inte helt olika :)
  Grattis till din nya Moccamaster. Helt klart skillnad på kaffe och kaffe med en sådan maskin, har samma modell som dig här hemma som ger mig en kickstart varje morgon. Om du vill prova ett kanske mindre rostat kaffe rekommenderar jag Zoegas Estanzia som har en fantastisk rund och fin karaktär.
  Fortsätt med burgarna, de inspirerar varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att man inte är ensam livsnjutare! You bet att burgarna kommer med jämna mellanrum härifrån! Jasså du har en sådan? Jag älskar den redan! Brygger så sjukt fort! Jättebra tips där också, vi pratade precis idag om vilken sort vi skulle prova nästa gång. Tack!

   Radera
  2. Jag läng tänkt och vantat på ett bra läge med en americansk sylta och med dig så kan det bara bli skoj.Gäller bara ATT HITTÁ EN SJYSST LOKAL HYFFST CENTRALT

   Radera
 2. Glömde meddela att om du använder vanligt kaffemått så ta 3 strukna skedar mer än antal vatten för Estanzia. Se också till att försöka packa kaffet i filtret lite så rinner det inte ned lika fort och får med sig mer smak :)

  SvaraRadera