lördag 14 april 2012

Ny kaffebryggare. Moccamaster.


Eftersom det var en "kort" vecka så gick den också oerhört fort. Ibland undrar man ju vart tiden tar vägen? Har inte hunnit sitta ner vid datorn knappt en enda gång men det innebär inte att jag inte lagat mat.

Jag har kommit in i något slags rotfruktsnoja. Så den här veckan har jag gjort rotfrukter i ugnen flera dagar i rad. Det är ju så lätt och så gott så jag blir nästan lite arg på mig själv att jag inte gör det oftare.Morot, palsternacka, potatis, ett gott äpple och framför allt min favorit: rotselleri! Bara att skiva i lagom bitar och lägga på en plåt. Jag brukar ringla över rikligt med Olivolja, honung, ganska mycket salt och kanske en skvätt vinäger. Då får man en väldigt smakrik och god sky som man kan hälla över vid servering.

225gr tills man nått valfritt tuggmotstånd. Det är lätt att känna med en sticka eller vass kniv. Om man vill kan man servera någon valfri köttbit eller varför inte grillad kyckling till.

Sedan blev det även en riktigt rejäl Räkmacka alá Andy !
För 1 port behöver du:

ca 400gr färska räkor.
1 st gott bröd.

1 rejäl klick riktigt smör eller bregott.
1 st Citron.
2 st ekologiska äggulor.
2 st kokta kalla ägg.
Rapsolja.
Dijonsenap.
Vinäger.
Nymald svartpeppar.

Börja med att blanda en majonnäs utav de två äggulorna. Vispa som sjutton och tillsätt oljan i en tunn stråle. Tillsätt lite dijonsenap, vinäger och salt, jag tog även några droppar nypressad citron. Tänk på att alla ingredienserna skall vara rumstempererade så går det lättare.

En sak jag har börjat med är att förvara äggen i rumstemperatur (skafferiet). Det bäst före datum som står på förpackningen gäller för just förvaring i rumstemp. Jag upplever att äggen blir bättre vid både stekning och kokning (skalen fastnar inte). Huruvida det har ett samband vet jag inte. Men jag tycker det är otroligt behändigt att slippa lägga fram dom innan och dessutom så får jag mer plats över i kylen till sånt som verkligen behöver det.


Räkorna är ju bara att skala. Tänk på att pilla bort ev skaldelar med fingrarna  och absolut INTE skölja av dom i kallt vatten som jag såg att någon stackare gjorde. Då försvinner ju all smak! Det är att förstöra räkorna tycker jag. Nu är det ju bra tid för det är mycket rom på dom och det skall ju självklart också vara kvar! Supergott!

Ingo hade aldrig i sitt blott 15 veckor gamla liv aldrig sett en räka förut och han deltog i skalningen med glatt humör. När han väl fick smaka en räka så blev han helt tokig! Han fullkomligt älskade det!Bred på rikligt med smör, de kalla skivade äggen, räkorna, ringla sedan din egengjorda majonnäs över. Dra några varv med pepparkvarnen och pressa lite citron över.Där har du klockren Kålltorpiansk Njutning i ett nötskal!
Fy farao va gott!
Det är få saker som slår en sådan macka.Jag har även hunnit med att fylla år. Älsklingen överöste mig med vackra blommor och presenter.
Titta bara nu vem som är stolt ägare till denna mirakulösa och otroligt snygga Moccamaster!
Här skall njutas gott kaffe i fortsättningen vill jag lova.

Trevlig helg!
//Andy.

4 kommentarer:

 1. Hipp hipp hurra hurra hurra hurra! Grattis i efterskott!

  Long time, förkylningsmonster som snart är bortskrämt för min del men svår att knäcka. Jäkla skit helt enkelt.

  Gillar dina stora foton skarpt, har du skaffat ny kamera eller är det mer dagsljus som gör tricket kanske?

  Katter och räkor - det finns inget som sätter mer sprätt på de fyrbenta än när det skalas räkor. De verkar kunna känna lukten även om de är ute, in kommer de springandes i alla fall. Lyckling Ingo som gjort sin första bekantskap.

  Ha en fin helg i Kålltorp med mästerkaffe!

  SvaraRadera
 2. Grattis på födelsedagen :-)

  SvaraRadera
 3. grattis på födelsedagen, några dagar försent...

  hälsningar, christina sävedalens kötthall

  SvaraRadera