måndag 20 februari 2012

Favorit i Repris: Räkmacka The K-Town way.


Jasså, så det var dags för en favorit i repris? Jajjemen. Nu för tiden så håller dom ju auktioner även på Måndagar i Feskehamnen vilket innebär att fiskhandlarna (om dom nu skulle vilja även kan ha öppet och sälja färsk fisk även på Måndagar) detta innebär att det går utmärkt att få tag i färska räkor även denna veckans första dag.
Och vad skulle kunna vara bättre än att salutera denna för många förhatliga dag som kallas Måndag med just färska räkor?


Det facila priset låg på 159.-/kg vilket i mina ögon är ett kap. Ett tips om du tvekar på kvalitén när det gäller skaldjur som oftast är ganska dyrt, be om ett smakprov. Jag handlade ju som vanligt hos underbara Birgitta på Sundbäcks Fisk och då behövs inga smakprov. Underbara människa säger jag bara! Hon är ju den första jag skulle anställa om jag hade företag, trevligare och proffsigare tjej får man leta efter.



Väl hemma så var det bara att sätta igång med det tråkiga. Att skala dom. Men det är några saker du kan göra innan du kladdar ner fingrarna. Sätt på en kastrull med vatten och ägg. Ställ fram en stor klick smör i rumstemperatur. När du ändå är igång så passa på att lägga fram två ägg om du har dom i kylskåpet.




Sedan är det bara att skala och se glad ut. Jag tillhör den kategorin som alltid skalar mina räkor i förväg. Att skal under ätandets gång anser jag vara näst intill nedvärderande mot denna ädla råvara och mot dina egna smaklökar. Nej, se till att skala alla räkor och ställ dom plastade i kylen tills du skall fixa din macka. För en portion behöver du ca 600gr.



Medans du lägger dina nykokta ägg i kallt vatten för att svalna så vispar du en grym majonnäs. (Därav de framlagda äggen eftersom det blir mycket enklare att få till nedanstående om äggen är rumsvarma).

Citron Majonnäs alá Andy:
2 äggulor från ekologiska ägg (jo det gör skillnad).
1 msk vitvinsvinäger.
1 tsk Dijonsenap.
Vispa ihop dessa tre genialiska ingredienser.
Tillsätt sedan i etapper i tunn stråle.
2 dl. Matolja.

När du fått fin konsistens på din Majonnäs tillsätter du:
Rivet skal från 1/2 väl rengjord Citron och pressad saft efter smak.
Smaka av med salt och peppar. Stick ner ett finger, smaka och njut!

Att göra en sån här majonnäs är otroligt enkelt. Jag säger OTROLIGT enkelt och det blir så obeskrivligt mycket godare än all majonnäs du någonsin ätit. Lita på mig och prova nästa gång. Jag lovar du kommer att undra varför du inte gjort det tidigare.




Sedan är det bara att börja montera. En riktigt sjysst Tekaka är ju ett måste och nu får du användning för ditt rumstempade smör. Äkta smör i botten är ett måste och gör stor skillnad. Det vet ni väl vid det här laget? Att det är dom små detaljerna som gör det. Ett krispigt salladsblad, lite majonnäs, skivat kokt ägg och en stor hög räkor! Ytterligare lite majonnäs. Pressa citron över hela härligheten och ev ett par drag med pepparkvarnen.


Så där ja! Nu är högtidsstunden kommen. Bara att sluta ögonen och njuta.
Det kan jag säga.


Det är få saker som slår en sån här Räkmacka.
Nu kan folk säga att det är Måndag hur mycket dom vill.
Vad bryr du dig om det?

//Andy.

3 kommentarer:

  1. Stolt jäkla räkmacka! Och som sig så bör; allt från scratch och inga jäkla saltlakeräkor.. (hua)

    SvaraRadera
  2. Det är så rätt..livsnjuteri skall man ägna sig åt så ofta det går! Grym macka.

    SvaraRadera
  3. @ Jannika: Näe saltlakeräkor går fetbort! Stolt var ett bra ord det ska jag börja använda mer. Tack.
    @Bladh: Man får försöka så ofta man kan ;) Du verkar ju rätt haj själv på det. Grym Gulasch btw!

    SvaraRadera