måndag 6 februari 2012

Texas Chili Andy Stylé!


Den här helgen var extra rolig och samtidigt lite nervös. Min gode och gamle vän Malle skall nämligen gå och gifta sig. Med andra ord så stod Svensexa på G.
Chrille, Franco och Stevo styrde och ställde med arrangemanget. Bland annat skulle han få gå några fina ronder Thaiboxning. Så för några veckor sedan frågade dom om inte jag kunde stå för maten.

Vilket hedersuppdrag! Jag och Malle har nämligen en lång mathistoria bakom oss och har grillat mången god köttbit. Till en sådan konnässör skulle det inte gå att servera vad som helst.

Hjärnknölarna gnuggades fram och tillbaka. Tio vrålhungriga grabbar!?
Först tänkte jag på hemgjorda stora avlånga piroger, men det skulle bli problem att få allt varmt till alla samtidigt med bara en spisplatta.
Men likt professor Baltazar så kom jag till slut på en lösning.

En riktigt mustig Texas Chili! En mustig en på riktigt nötkött inte köttfärs och bönor som annars är vanligt med det som brukar kallas Chili con Carne.


Jag skummade runt på nätet och lusläste olika recept tills jag till slut kommit på hur jag skulle göra.
Jag tänkte göra en variant på Klassisk Texas Chili fast med rödvin istället och låta den koka riktigt länge så jag fick Pulled Beef karaktär på hela grytan.
Det är så jag tänker mig att de gamla Cowboysarna på gränsen till Mexico gjorde den i slutet på 1800 talet med sina sexskjutare klara jämter lägerelden.Sagt och gjort jag gjorde en utflykt till min favorit affär Sävedalens Kötthall och inhandlade nästan 4kg högrev varav den ena biten med ben. Nu kände jag mig lika redo som Billy the Kid.

Här följer Receptet (om jag nu kommer ihåg det något så när):

4kg fin Svensk Högrev, gärna med ben.
5 st stora Chilifrukter (3 röda och 2 gröna)
5-6 potatisar (inte nödv)
1/2 Rotselleri.
1 flaska sjysst rödvin.
4 st stora paprikor (2 röda 2 gröna)
1 par gula lökar
1-2 hela vitlökar (efter smak)
1 burk krossade eller hela tomater
4 tomater
1 paket bacon
Ajvar Relish på burk
Div kryddor som Salt, Svartpeppar, Cayennepeppar och det viktigaste: Spiskummin!
Ingen Chili utan spiskummin.
Brun Maizena till redning.
Räcker till ca 12-14 portioner.


Jag började med att stycka ner högreven i kuber, ca 2-3 cm. Stek baconet och tillsätt gärna lite olja och smör. Sen är det hög temp som gäller och bryn alla köttbitarna runt om. Stek hellre i omgångar så att det inte är så mycket kött i pannan/grytan åt gången. Du vill få en fin lite karamelliserad yta runt om och stänga in köttsmakerna som sedan sakta skall sippra ut i grytan under lång tid.

Sedan lyfte jag ut allt kött till en skål och brynte sedan även den stora benklumpen. Under tiden så rostade jag alla chilifrukterna i ugnen på 225gr i kanske 10min. Chilin får en rundare och mycket fylligare smak om man rostar den.

Sedan är det bara att sätta igång med lök, vitlök och chili! Det är nu det börjar hända grejer! Sen i med allt kött se till att få runt allt. Nu är det bara att tillsätta vinet och de krossade tomaterna. En halv till en flaska är efter smak och grytstorlek. Högst upp på toppen lade jag benet så det fick koka med. På med locket och vänta sisådär 3-4h.Då och då tittar man till den, smakar lite och kollar läget. Den ska småputtra så 2:an på en sexgradig spis är ganska lagom.

Vill man då under tidens gång tillsätta som jag gjorde rotselleri, tomater, potatis och paprikor så gör man det i olika tidslinjer beroende på vilken konsistens man önskar ha vid serveringstillfället. I en sån här gryta är det bara gott om lite saker "försvinner" det gör alltså inget att potatisen kokar sönder. Det är bara gott!

Efter ca 5h var jag nöjd och grytan ställdes ut i snön för att snabbt kylas ner. Om du skall laga mat i förväg som du sedan skall värma upp så är det viktigt att det blir snabbt nerkylt för att förhindra tillväxten av mikro organismer, man vill ju att folk skall bli glada av den maten man lagar och inte sjuka. Därför är det extra bra nu när det är vinter eftersom det i princip skulle vara omöjligt att kyla ner en sån här jätteladdning mat i ett vanligt kylskåp. Det enda som skulle hända är att du förmodligen skulle förstöra alla dina andra livsmedel däri.

För min del funkade det perfekt! Grytan blev bottenfrusen och det tog mig nästan 3h att tina upp den på spisen. Det sista man kan göra är att smaka av den med lite Ajvar och övriga kryddor om man tycker det behövs. Jag brukar även reda den med Brun Maizena för att få den riktigt krämiga konsistensen.Det blev en kanon Chili som jag stolt kunde servera. Nu återstod bara att se vad de tatuerade kritikerna skulle tycka?

Jodå, jag fick behålla skalpen även denna gång! Betyget blev väl godkänt och det var roligt att se att nästan alla tog två stora portioner var. På 6 liter gryta var det inte en smula kvar när gubbarna var klara!Perfekt käk till många och perfekt käk till en kall Öl och en bit bröd. Riktigt Grabbkäk om du frågar mig.Ja, jag gillar verkligen den här typen av grytor som blir mustiga och kraftiga och smakar mycket.
Det var en ära att få laga den.

Lycka till nu Malle!
Önskar dig ett långt och lyckligt äktenskap fyllt av Kärlek och God mat!

Good Evening Folks!
//Andy

3 kommentarer:

 1. Vilken ära! Grabbarna visste vad de gjorde när de lade matlagandet i dina händer. Fasiken vad jag är sugen på en rejäl chili nu, med riktig hetta och riktigt mustig. Har gjort några stycken men som sagt, recept på chili finns det väl lika många som på köttfärssås... Kanske till helgen...

  SvaraRadera
 2. Det här va riktigt jä*** gott Andy, bra fixat och tack för en kanon kväll.

  /Vi som va där

  SvaraRadera
 3. Tack själv! Som sagt, det var rackarns trevligt och det var en ära!

  SvaraRadera