tisdag 28 februari 2012

Canneloni.


Visst kan man nästan höra Marlon Brando säga det i Gudfadern? Hur många maffiafilmer har man inte sett när tjocka Italian/Americans sitter och smaskar denna Italienska matklassiker vid en rödvitrandig duk?

Jag har själv aldrig ätit Canneloni men många gånger tänkt att jag skulle prova det på restaurang eller göra det själv. Men det har verkat så omständigt så det har liksom inte blivit av. Men jag har föreställt mig hur jag skulle känna mig som en maffiakung när jag väl satt där med tallriken...


Jag snubblade över Jamie Olivers recept på denna rätt och jag ville göra en överaskning till min flickvän som älskar Italiensk mat och är vegetarian så det passade perfekt. Dessutom var det Måndag och vad skulle mer kunna muntra upp en sådan trist dag än att göra en "Italiensk afton" ?

För en gångs skull följde jag faktiskt ett recept (nja, hyffsat iaf). Här är min tolkning.

Sätt ugnen på 200gr.

ca 500 gr (två stora buketter) Broccoli
ca 500 gr (ett stort) Blomkålshuvud.
6-9 vitlöksklyftor (beroende på smak, jag är inte jättepigg på för stark vitlök men anv ändå 8st och det blev inte för starkt).
Timjan (efter smak).
Chili  Färsk, finhackad eller torkade flakes.

500 gr Passerade tomater (typ en paket).
Rödvinsvinäger.
Dadelvinäger.
Creme de Balsamico.
1 pkt Canneloni (ca 18st)
Färsk eller fryst Basilika.
100 gr Mozarella.
200 gr riven Parmesan.
Givetvis behöver du salt, svartpeppar och olivolja.


Jag började med att skära ner broccolin och blomkålen i ganska små bitar och koka dom i saltat vatten ungefär 8 min. Under tiden passade jag på att riva parmesan.


 Sedan krossade jag vitlöken, finhackade och fräste den i smör och olivolja tillsammans med chilin. Med en hålslev så fiskades grönsakerna upp och lades över i pannan tillsammans med vitlöken och chilin.

Jag tillsatte timjan och lite utav vattnet från grönsakerna tillsammans med salt och peppar och lite olivolja. Jag lade grytlocket över pannan och där fick det puttra ca 30 min. Ta inte för mycket vatten. Det är det här som skall bli fyllningen till dina Cannelonis så det skall inte bli soppa.
När det sedan småputtrat så är det bara att gå loss med stavmixern eller mosa det med en gaffel.Jag körde ganska grovt så att jag fick en hel del grönsaksbitar kvar och det visade sig vara väldigt gott. Det skall bli som ett slags grönsaksmos/pure/gröt. Glöm inte att smaka av under tiden och var inte rädd för att krydda på framför allt med salt.


Medans din gröt står och svalnar lite så tar du fram en ugnsäker form och smörjer den med olivolja. Häll på hela paketet med passerade tomater. Häll på Rödvinsvinäger, dadelvinäger, salt och en nypa socker. Det är inte så noga, ta vad du har.Nu kan du lika gärna göra den vita såsen som skall vara på toppen när du ändå är igång:

4 dl. Creme Fraische
100 gr riven Parmesan.
Ett par matskedar av kokspadet från grönsakerna.Nu återstår det lite trixiga....att fylla dina Cannelonis. Jag tyckte själv att jag var oerhört fiffig när jag tillverkade en sprits av ett korvhorn och en fryspåse samanfogade av eltejp.

Tyvärr, eftersom jag inte hade låtit fyllningen svalna tillräckligt så sprack påsen och jag var nära att få min mumsiga fyllning över hela köket. Jag provade nu med en sked men gav snabbt upp detta då det visade sig näst intill omöjligt.

Något som däremot visade sig fungera riktigt bra var dom gamla hederliga fingrarna. Tänk på att pastarören skall vara okokta! Dom blir kokta sedan i ugnen (det är därför du har sås både över och under).


Allteftersom du fyller rören lägger du dom i tomatsåsen och till sist häller du den vita såsen ovanpå. Toppa med resten av din rivna Parmesan, basilika, skivor av mozarella och några droppar olivolja.


Släng in i Ugnen på 200gr i 30-40 min...


...och vänta.

Jag måste säga att jag blev helt överrumplad av detta recept. Det var något så vansinnigt gott! Jag brukar inte vara mycket för helt vegetariska rätter annars utan brukar sitta och sakna min köttbit. Men detta var fullkomligt fantastiskt!


Jag kommer definitivt att göra många fler Cannelonis framöver med olika smaker och fyllningar. Dock kan man säkert göra med två lager lasagneplattor för att slippa stå och fylla rören och det blir säkert minst lika gott.


Ja idérna snurrar redan runt i huvudet. Spenat och citron fyllning med chiligratinerad havskräfta till?
Som sagt detta skall göras igen.

Flickvännen gav fullt betyg och det tycker jag är bra med tanke på att hon rest en del i just Italien.

Ja detta recept rekommenderar jag varmt.

-"Take it like an offer you cant resist"

Vad kan vara mer "maffigt" än att ge den du älskar något riktigt gott?


Arrivederci!
//Andy

3 kommentarer:

  1. Oj, här dreglas det kan jag säga. Det låter och ser jättegott ut! Säkert väl värt allt meck med att fylla rören. Jag har ett paket torkade canelloni i skafferiet som bara väntar på att fyllas med något gott och sedan simma i såser. Helt i min smak!

    Många fina bilder, förresten!

    Fina kissen ochså! Blir det någon mer kisse, då? Har man kommit så långt att man hälsar på en liten en brukar det vara svårt att låta bli att ta med den hem.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar göra dem med kycklingfärs, aivar, timjan, grädde och tomatpure, det blir också sagolikt! / desiree

    SvaraRadera