onsdag 23 november 2011

Tack för en god skörd!


Imorgon är det Thanksgiving. En stor högtid i både USA och Cananda. Högtiden härstammar från de puritanska pilgrimer som utvandrade till USA i början på 1600 talet och till en början hade svåra år (dom hade förmodligen svultit ihjäl om inte Indianerna hjälpt dom med mat och tips och tricks). När till slut en god skörd kom så firade man med en tacksägelsefest till Guds ära.

Detta är även en utav de största helgerna för Amerikansk football vilket ni kan läsa mer om här, och förhoppningsvis lära er att gilla. En sjukt bra blogg om denna sport på Svenska av en Svensk. Som sagt riktigt bra. För mig personligen finns ju bara ett lag; Cleveland Browns.

Tyvärr så har jag inget recept på just Kalkon som är den självklara och enda rätten som gäller denna dag. Jag har ärligt talat aldrig gjort det. Så det kanske kan bli en utmaning till ett senare tillfälle.

Men eftersom jag ändå ville känna lite Amerikanska vibbar högtiden till ära så kan ju bjuda er på en annan klassiker från det stora landet i Väst.

Chicago Hot Dog.


Egentligen skall man till denna rätt ha en 100% nötkötts Frankfurter korv eller möjligtvis en Polish (polsk korv) som man sjuder i vatten.
Jag använde Wienerkorv från Harry Karlsson i Härryda som jag sjuder/värmer tillsamans med lagerblad.

Man behöver även extra stora korvbröd för att få plats med alla "ingredienser".

Man behöver:
*  Dijonsenap eller yellow mustard.
*  Sellerisalt / Örtsalt.
*  Små fefferonis eller jalapeno.
*  Ättiksgurka skuren på längden.
*  Bostongurka.
*  Extremt finhackad gul lök.
*  Ketchup (här går åsikterna isär, en del hävdar majonnäs, andra ketchup, andra både och och några varken eller. Låt tycke och smak bestämma).


I botten på brödet lägger du en sträng Ketchup eller Majonnäs. Sedan kommer korven ovanpå. Sedan på varsin sida lägger du ättiksgurkan resp tomaten som skall vara skuren i tunna halvmånar. Nästa steg är rejält med senap över alltihop. Ovanpå detta läggs generöst med hackad lök som toppas med Jalapeno eller fefferoni. Pricken över i:et blir ytterligare en omgång senap.

Se där nu har du tillverkat exakt samma typ av korv som Yankarna gladligen smaskar i sig utanför Baseball arenor och Football stadiums över hela landet. Ta en rejäl tugga och försök få med allt. Det blir en ljuvlig smakcombo, eller hur?
Själv älskar jag det! Tre stycken lyckades jag klämma ner. Ren och skär njutning.

Älsklingen gjorde likadan fast hon gjorde ju självklart vegetariska. Och med hennes medgivande visar jag här hur det går till (ungefär iaf).


Hon blandade vetegluten, soya, olika kryddor och vatten som sedan kramas till en deg som sedan delades i bitar och rullades till korvar. Korvarna paketerades i folie som man snurrade ihop ändarna på hårt och sedan lagade i ugnen i 30 min.


Voila! Vegetariska korvar! Redo att stekas eller kokas. Jag provsmakade och tyckte de var helt ok. Seitanprotein har en bra förmåga att absorbera kryddor och smaker. Dock en något gummiaktig konsistens och själv skulle jag ju aldrig överge Wienerkorven.

Ja det blev en riktig Hot Dog fest i Kålltorp.
Jag antar att det var vårat sätt att tacka för en god skörd.

Så Happy Thanksgiving till er!
//Andy

2 kommentarer:

  1. Fint som fanken Andy, gjorde en lite enklare fuskvariant idag bara för det. Men i Chicago serverar de inte korven om du frågar efter ketchup, förbjudet =). Personligen vill jag dock smyga in lite ketchup...

    SvaraRadera
  2. Oh fan! Själv e jag ju fullständigt tokig Dijonsenap, and lots of it! Men hackad lök och jalapeno är ju grymt gott på korv! Roligt att du gjorde Hot Dogs idag! Happy Thanksgiving Buddy!

    SvaraRadera