söndag 20 november 2011

Raka rör & glass i ugnen.


Jag har länge funderat på att testa något som man brukar kalla för Dancing Chicken eller Drunken Chicken. Det går ut på att man med någon form av burk eller rör ångkokar en hel kyckling innifrån samtidigt som man grillar den.

Det finns färdiga makapärer att köpa för detta ändamål. Men jag har en god vän som hjälpt mig tillverka en alldeles egen (Stort tack Tommy!). Den har en lite större bottenplatta för att den ska kunna stå stadigt i ugnen och kanske framför allt på grillen som man egentligen skall tillaga den på (klotgrill, indirekt värme).


Jag blandade massa goda kryddor med smör som jag sedan pillade in under skinnet samt smetade på hela fågeln. Sedan öppnades en Öl (med passande namn tyckte jag?) och ca 2,5 dl hälldes i röret. På med pippin och swoosch in i ugnen på 150gr.

Sedan var det bara för mig att njuta det som blev över på ölen under de ca 1,5h den stod inne.

Lite efter en timme hade passerat så tog jag ut den och penslade med alla goda safter som bildats i tråget.
Jag satte även på grillen lite för att få lite finare färg.Jag körde totalt ca en timme och fyrtio minuter (vilket nog var lite för länge) kollade sedan med stektermometern runt på olika ställen att tempraturen var över 80gr.Hur blev det då? Jodå, det blir jättegott! Saftigt och smarrigt. Men nästa gång skall jag ta någon sprit, kanske pressad citron eller lime och även knö ner några vitlöksklyftor i röret. Tycker inte det fick så mycket smak av Alen som jag hade hoppats på.

Det var ett väldigt roligt experiment.
Men jag kan ärligt säga att jag inte är någon stor älskare av kyckling.

Dels för att det alltid känns väldigt "meckigt" att förbereda med tanke på den extrema hygienen (jag är supernoga när jag hanterar kyckling).Dels för att jag inte tycker det är så gott, jag gillar benen och vingarna.
Sedan tycker jag det känns som om kyckling är ett otroligt exploaterat djur? För kan man köpa en hel färsk kyckling för 30 spänn behöver man ju inte vara någon Einstein för att lista ut att allt inte gått rätt till, eller?
Vad blev det av detta då? Jo det blev en Spicy Chicken Sallad alá Andy. En god sallad med kyckling och finskuren Callabrese Picante Salami. Fyra av Fem Toasters!Känns som om hela helgen gått i kemi och experimentets tecken? Klassikern Hotshot med skiktad Galliano kom tillbaks ännu en gång (sjukt gott!)


Och lite senare på kvällen fick jag och älsklingen för oss att göra Glace au Four. Glass i ugn.

Vi tog några muffins formar som vi bottnade med smulade Digestive och lite halvtinade bär i. På med glass och sedan täcka allt med vispad äggvita och socker. Jättehög övervärme i ett par minuter. Pang!
Vilken grej! Jättegott. Dock gjorde vi ganska höga eftersom vi gjort lite mycket marängsmet så den blev inte helt klar. Men det här är defenitivt något som skall göras igen.
Det blev en totalt ball känsla med den alldeles varma marrängen ihop med den kalla glassen.


Idag känns det ganska färdigtrixat.
Lite Playstation, film och några goda ostsmörgåsar.

Det tror jag blir alldeles perfekt det.

Ha de gött !
//Andy.

1 kommentar:

  1. Den där kycklingen ville jag göra i somras på grillen men fick aldrig tummen ur... Tror det smakar mer på en grill och med mer kryddor som du är inne på. Kyckling är bra mat, tycker jag. Köper ekologisk så mycket jag kan, ibland finns det inte...

    Fina maränger! Glace au four - pappas paradnummer för hundra år se'n :-)

    SvaraRadera