onsdag 2 november 2011

Livet på en Flanka.


Efter ett utav mina numera nästan veckoåterkommande besök på Sävedalens Kötthall så kom jag hem med lite smått och gott. Bland annat en otroligt god nyhet: hemgjort Smör från Ovikens Ost i Östersund. Det var grejer det! Det skall ni prova!

Här kan ni se hur glad jag ser ut när jag handlar.Med i påsen fanns även prinskorvar, chorizo, valpadana ost (den är min nya favorit), entrecote och en rejäl bit, håll i er nu, flankstek!

Jodå, den lite udda styckningsdetalj hamnade i Andys påse. Mest för att jag tyckte det var kul att prova något nytt.  Fransmännen kallar den Bavette i Colombia säger man Sobrebarriga. Det sista betyder ordagrant: "över magen" och det är ganska precis var det sitter på kon.

Eftersom det är väldigt vältränade muskler så kan det upplevas som hemskt segt men med fördelen att det är otroligt smakrikt. Det bästa (som jag helt missade) är att gå på det med en köttklubba och sedan snitta det kors fibrerna innan man tillagar det. Efter tillagningen skär man det också mot fibrerna (detta visste jag dock).


Resultatet blev bra, men jag kan erkänna att jag fortfarande är lite skeptiskt mot denna del. Men jag lovar jag skall ge det ett par chanser till. Kanske till Sommarens grillningar, något jag hört skall funka väldigt bra. Jag kan även tänka mig att det funkar bra till beef jerky som jag gjort flera gånger med bra resultat.

Jag gjorde en kraftig Rubb med chiliflakes, cayennepeppar och massa andra kryddor. Sedan stekte jag det ca 2 min på varje sida. Dock skulle jag nog kört lite till eller kört klart i ugnen för det blev nog lite i blodigaste laget, till och med för mig. Alltså smaken var kanon, inget fel där.

Nu var köttet fixat.


Tillbehören blev Jennys fantastiska sallad med morot, tomat, rödlök och gul lök. Saften från tomaterna mosades med fetaost och olivolja och blev på så sätt bindemedlet så att det blir som en salsa. Väldigt gott!

Salladen ihop med bladspenat på en en grov ciabatta fick utgöra själva grunden för min monstruösa Köttsmörgås.
Tunna skivor av flanksteken i ett berg ovanpå. Blir man inte lite religiös?
Jag blir det.

-Halleluja!

//Andy.

2 kommentarer:

  1. Nu får du sluta skryta med den där Valpadanaosten som jag inte kan få tag på...

    Kött behöver jag bli bättre på. Där är du en bra inspiration. Man kan ju inte göra färsbiffar jämt...

    SvaraRadera