söndag 6 november 2011

Grytfajten.Underbar höstdag här i Kålltorp idag. Vi började dagen med långpromenad och picknick med kaffetermos o macka. Det är så skönt på dagarna nu innan den riktiga kylan har kommit. Man kan sitta o njuta en medhavd kopp i solskenet.Vi gick förbi vår favorit grönsakshandlare på Munkebäckstorget och köpte alla möjliga rotsaker och annat gott. Vi hade nämligen sett den rejäla danska bondmoran Camila Plum på tv dagen innan och åtminstone jag blev rätt inspirerad.

Hon hackade hej vilt. Stora bitar av allt och bara öste ner i grytor. Allt följdes av samma glada kommentar: Je, her skole de vaert rooevin men vi taer OL. Öl i allt, en skvätt hit och en skvätt dit. Kan man bli annat än inspirerad?
Skämt och sido så lagade hon väldigt rigid och rustik mat som såg väldigt god ut.

När vi kom hem så var det bara att gå igenom skafferierna och kolla vad man hade. Som tur var hade jag ju bla 200gr riktigt fin entrecote, några riktigt fina chorizo korvar (som börjar bli min nya last), lite riktigt bacon från Svenska gårdar så det skulle nog gå att få till en gryta. Köttet tärnades grovt. Baconen och korvarna skars även det i bitar och frästes i grytan med olja, smör, lök och färsk chili.


Sen kommer det som är så finurligt med grytor. Det är bara att ösa på resten av grejerna!
Potatis, fänkål, rotselleri, morot, röd chili, gul lök, röd lök, kantareller, palsternacka, tomater och paprika. Rätt ner bara. Fyllde på med en starköls Porter, köttbuljong, lite vatten och chilisås och så på med locket. Nu kunde man lägga sig o vila ett par timmar.


Det var väldigt roligt eftersom vi gjorde det som en tävling. Vem skulle göra den godaste grytan? Jag eller älsklingen? Vi delade upp alla grönsaker och portern och gjorde varsin gryta samtidigt. Man fick liksom samma basingredienser så fick man krydda och reda som man ville sedan. Vi hade sjukt kul.Hennes blev rackarns god. Hon hade mer svamp och mer potatis i sin och dessutom ett superstarkt chilipulver som jag fått från Indien.Så hennes blev mer spicy och min lite mustigare köttgryta.
Tävlingen blev så att säga oavgjord.
Med några ugnsvarma baugetter så var det sagolikt gott.
Undrar om det inte var en utav dom absolut godaste grytor jag gjort?


Det är bra med hösten på så sätt. Man kan göra mustiga varma grytor som värmer än när man vart ute.
Jag drömmer om en lottovinst så jag hade kunnat ha ett enormt kök där jag kunde stått och sippat konjak och lagat grytor dagarna i ända...

Har ni förresten tänkt på hur billigt det är med grönsaker? För hela vår bärkasse som vi behövde med alla rotsaker, lökar, chili m.m betalade vi 56 kronor.

Nu hade jag ju lite kött och korvar hemma, men oavsett det så med ett paket grytbitar eller någon annan köttbit som man kunde skurit ner så är det ändå otroligt mycket mat man får för pengarna.

Ja den här hösten/vintern skall det kokas grytor den saken är klar.

Nu har mörkret lagt sig över Kålltorp.
Imorgon ringer väckarklockan 05:30 och det bär av till fabriken.
En dag kanske man vinner på Lotto och kan köpa ett jättefint hus med det där stora köket.


Tills dess bär jag det i hjärtat.
Det är minst lika fint.

Dagens tips: Fänkål.

Ha det gött så länge.
//Andy.

1 kommentar:

  1. Kul med en liten grytduell! Kanske kan man locka Mannen att göra något liknande även om vi båda äter kött, utgå från gemensam bas men sedan krydda annorlunda. Kan vara kul som omväxling i köket.

    Tack för påminnelse om picknick. Det måste ju inte vara sommar och gröna gräsmattor för det. Allt smakar så mycket bättre utomhus!

    Trevlig läsning med nya köttbibeln, dela gärna med dig. Behöver all inspiration och hjälp jag kan få där och hämtar den gärna här.

    SvaraRadera