tisdag 1 november 2011

Kola Killar (& tjejer).


Fast coola heter det väl? Nja...inte här i Kolltorp, eller Kålltorp som just kommer från ordet Kål och kanske namnet Kolle. Men jag menar Kola, som i seg kola.

Vad är det nu jag mumlar om. Har det helt slått runt på din favoritbloggare?

Nej jag skulle helt enkelt försöka göra en snygg övergång till dagens lilla finurlighet som var en väldigt enkel men helt gudomlig grej.

Nämligen hemkokt kolasås.
När gjorde du det senast? Där fick jag dig allt.
Inte igår misstänker jag.
Men det gjorde jag.

Upprinnelsen till denna lite otippade gastronomiska resa grundade sig i att jag och min älskade fru fick ett helt oväntat "sugar crave".



Som ett oväder dundrade det in över Munkebäck och Kålltorp och drabbade oss med full kraft.
Men vad skulle vi stilla detta oväntade sockersug med?

Vi inventerade vad som fanns hemma. Lite torr äppelsockerkaka, frysta bär, lite glass och några päron från farsans trädgård.

Jag kokade en hemkokt kola sås av 1dl mjölk, 2,5 dl grädde, 5msk socker, ca 1/2dl lönnsirap. Detta kokades ganska kraftigt under omrörning tills den får en lite ljusbrun färg ca 10 min.
Enkelt och väldigt gott. Som en varm drickbar toffée.


Äppelkakan fick lite whisky på sig. Bären tinades i micron. Päronet delades. Glass plockades fram och vips hade vi trollat fram två stycken mycket delikata efterrätter!

En så enkel sak som lite hemkokt kolasås fick Måndagen att kännas som rena rama Liseberg.

En kastrull, lite basvaror och en gnutta fantasi var allt som behövdes.
Nöden är uppfinningarnas moder.

Eller som Lars Demian sjunger i den gamla dängan Stiernan och Karriären:
"Det viktiga är inte vad man gör utan att man gör det med stil!"




Önskar er en mycket stilfull Tisdagskväll.

God afton.
//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar