söndag 7 augusti 2011

Söndagstek (eller "Så Jävla Rätt").

Idag var jag sugen på att göra en riktig rejäl Söndagsstek. Ni vet sån där som typ farmor brukade göra med riktigt god sås till och kokt potatis. Fast jag ville göra en lite "poppigare" version. Nåt med lite bett i.

Sagt och gjort. En fin bit benfri fläskkarré inhandlades. Jag trimmade inte bort någonting utav fettet eftersom jag skulle ugnssteka den så ville jag få så mycket smak som möjligt. Det finns ju dom som tycker fettdelarna är osmakliga men då är det bättre (åtminstone med griskött) att de får skära bort det efteråt eftersom det ger så mycket smak vid tillagningen. Dessutom så smälter det mesta av fettet bort under tillagning.Jag började med att skölja av köttbiten i rikligt med kallt vatten för att sedan torka av den. Efter det så blandade jag en sanslös Rubbing (eller kryddblandning). När man skall göra Rubb så gäller det att inte vara blyg, något som jag knappast är känd för att vara annars heller, men ändå. Ta i !Mycket salt. Mycket svartpeppar, gärna nykrossad. Jag tog Cayennepeppar, grillkrydda, spiskummin, korriander, nån pizzakrydda jag hittade i skafferiet, allt fick åka med i den torra mixen som sedan blandades väl. Detta masseras och klappas in i hela köttbiten rejält.

Sedan brynte jag steken i smör på hög värme runt om så att hela köttbiten blir "stängd". Jag lyfte sedan ur steken ur grytan en stund och blandade "vätskan". Jag tog lite utav det som fanns.

Ketchup, en halv burk hot tacosås, vatten, vitvinsvinäger och efter att ha låtit blicken svepa över köket även en stackars halvtrött tomat, en röd chilifrukt, en stor rödlök, lagerblad. en näve utav var ört från balkongen. Timjan, basilika och rosmarin.
För att sätta kronan på verket fick ca 20cl starköl också åka med. Sedan fick lilla steken snällt hoppa tillbaks i grytan tillsamans med sina nya vänner och en liten termometer.

In i ugnen på knappt 150gr. Jag bestämde mig för att köra den till ca 82gr vilket visade sig vara helt perfekt. Det tog ungefär 140 min.

Steken lades hel på ett fat att vila de ca 15 min det tog att duka, låta potatisarna koka klart och fixa såsen.
Att låta en stek vila innan servering är ett lyckodrag eftersom du behåller all köttsaft och alla smaker i köttet.Jag silade av all sky från grytan men använde bara hälften. Det fick hastig koka upp för att reducera en stund. 3dl vispgrädde en aning oxbuljong och lite Maizena redning för brun sås så var en mycket läcker sås klar.

Det var härligt att känna hur cayennepepparn och den färska chilin viskade fram ur den milda gräddsåsen. Likt pisksnärtar på den skymningsomslutna prärien.

Min älskling som inte äter kött fick en Quornsnitzel med ett citron och basilikatäcke till sina kokta potatisar.


Att få beröm av sin Mor när det gällde både köttet och kanske framför allt såsen. Det var banne mig inte dåligt. Alla vid bordet tog dubbla portioner och ändå var det gott om mat över. Skönt att komma hem imorn från arbetsveckans första dag och bara kunna värma sån lyxmat.

Vi hade väldigt trevligt runt mitt lilla köksbord och Rejjan smög runt stolsbenen som en svulten Hammarhaj och hoppades att någon skulle råka tappa en bit kött eller potatis.

När gästerna sedan hade gått så ställde jag mig att diska och kommer på mig själv med att skratta till:

Det är roligt att diska tallrikar som är helt soprena.

Det är roligt att äta tillsammans med människor (och djur) man tycker om.

Det är roligt att kunna göra val här i livet.


Jag skulle egentligen ha dammsugit och tvättat golven idag...

Men jag valde att laga god mat till min familj och min älskade istället.

Va skönt att kunna gå till sängs ikväll och veta att man valde rätt.

Så jävla rätt!

Kram på er!
//Andy

1 kommentar:

  1. Som vanligt upplyftande och njutbar läsning här hos dig. Utöver kreativ matlagning som kanske kan få mig att våga mig på "mamma-klassiker" fast på ett annorlunda sätt.

    Klickar alltid vidare härifrån med ett litet leende på läpparna :-)

    SvaraRadera