lördag 13 augusti 2011

Livsnjutarafton i Kålltorp.

Igår small det av. Skottet för en rejäl Livsnjutarafton.

Min gode vän Peter var inbjuden till en kväll med hundklappning, kattmjau och en sjurackarns massa tjöt och god mat.

Vi startade igång lite fint med varsin frusen Jäger och en iskall öl. Kanske var det en utav dom sista sommarkvällarna som man kunde sitta ute på balkongen? Att känna solens strålar värma ansiktet och läppja en kall öl, ja då blir man nästan lite religiös.

Dags att duka fram förrätten.

Ostron! Underbara Birgitta på Sundbäcks Fisk hade fixat hem riktigt fina Holländska till mig. Tyvärr var hon inte där när jag skulle hämta upp dom men hennes kollega var minst lika trevlig. Vi hade en rolig pratstund eftersom han oxå gillar mat och jag tror han bestämde sig för att köpa resten av ostronen till sig själv. Underbart!


Jag blev så exhalterad när jag kom hem och fick se hur fina dom var att jag genast ringde till "Kalle-Granne" och han sprang ner och köpte 5st på studs till sig och sin tjej.
Kanske blir det en ny Ostrontrend i Kålltorp?
Fan va kul det hade varit o öppna en Ostron Bar här, kanske blir det nästa projekt?

Jag pressade saften från en Citron som jag blandade med några droppar Olivolja och en finhackad röd chili. Detta ringlades över Ostronen och toppades med riktigt finhackad Charlottenlök. På toppen blev det några små, små flarn av Parmesan.
Till detta drack vi Kals Stout från Dugges ett val som visade sig vara perfekt till sältan och styrkan i Ostronen. Jag är inte mycket för Porter annars men det här var bara såååå bra!


Efter en liten rökpaus i bästa Plurastil (jag tror nästan jag VAR Plura igår) var det dags att hoppa på Varmrätten.

Köttet (ryggbiff) hade jag marinerat lätt några timmar och biffarna stektes knappt 2min på var sida. Jag har tjötat om det förut men det är helt avgörande att köttet är rumstemp innan du tillagar det! Kom ihåg det!

Bakpotatisarna som jag förkokt dagen innan strimlades till långa helt ljuvliga Pommes frites som friterades gyllenbruna i en djup panna.


Biffarna serverades på ett smörstekt Grekiskt lantbröd med en hemmagjord Timjansmajonnäs, massor av riven pepparrot och Bearnaise.

Till denna mycket manliga klassiker dracks det en ljus Lager. En öl som jag tycker har taskigt rykte och ofta framställs som en riktig A-Lags Öl är Crocodile helt oförtjänt tycker jag eftersom det är en kanongod Bärs.


Efterrätten blev en chokladmousse. I botten hade jag krossat Digestivekex som jag dränkt in med några droppar whisky ihop med den hemkokta Svartvinbärs sirapen och St.Peters Cream Stout utgjorde detta en final som verkligen sköt ett formidabelt smakfyrverkeri rakt upp i hjärnbalken.


Ja vilken eftermiddag och kväll det blev.

Fast oavsett maten så är ändå alltid den största behållningen att sitta o snacka skit över en bärs. Men det är det som är lite av tjusningen med att vara mig. Jag är så oberäknelig att jag inte ens själv vet vad jag gör ibland.

Den här gången blev det en smarrig tre rätters, nästa gång kanske det blir Korv i bröd.

Det spelar egentligen inte så stor roll. Jag kommer att ha lika trevligt ändå.

Kram på er alla!
//Andy. 

8 kommentarer:

 1. Ljuvligt berättat - som vanligt:) Kram

  SvaraRadera
 2. Wow! sitter och mumsar en pizza och njuter av dina bilder! vi svenskar är faktiskt riktigt dåliga på att låta köttet vila innan och efter tillagning

  SvaraRadera
 3. Underbart Andreas!! Skön känsla i bilderna och läskande mumsig mat! Det är alltid kul att se en äkta livsnjutare! :D
  /Ronnie Hagstedt

  SvaraRadera
 4. @ Ninni: Tack vännen!
  @ Tommi: Fan nu blev JAG sugen på pizza också!
  @ Ronnie: Tack Ronnie! Tror jag skall göra din Gambas nån dag, vart sugen på det länge nu.

  SvaraRadera
 5. Vilken kväll! Alltid lika angenäm läsning att få sköna och goda stunder beskrivna med dina ord.

  Vad använder du för olja när du friterar potatisen?

  SvaraRadera
 6. Tack Lotta! Ja det var sannerligen en kväll att minnas. Jag använder vanlig Rapsolja, billigaste jag kunde hitta. Min spis går till 6 och jag värmde först upp pannan sedan körde jag på 4;an med ca 1 cm olja i pannan. Det tar lite tid och man får vända dom så dom blir jämt bruna. Tid ca 10-12min

  SvaraRadera
 7. Det testar jag nästa gång! Tack...

  SvaraRadera
 8. O här sitter jag o dreglar som vanligt av all go mat
  Kram Birgitta

  SvaraRadera