söndag 21 augusti 2011

Kurs i matlagning.


Ja det var i princip vad jag fick denna underbara Söndag.

Jag hade bokat träff med kanske den mest eminente Matlagningskonstnär jag känner. Nämligen min Mor. Det är tack vare henne jag har denna förkärlek till mat och att äta tillsammans. Hon var väldigt noga med det när vi växte upp.

Det skulle vara rejält och man skulle bli mätt, men samtidigt var det lite av dagens höjdpunkt. Lite som en andakt. När man träffades och pratade vilt över middagsbordet om dagen som gått.Hur som helst. Idag hade hon lovat att visa sina knep med en rätt som jag älskar när hon lagar. Gräddkokta kotletter med kokt potatis. Okej, det kanske inte låter särskilt svårt. Men jag har gjort det flera gånger och det smakar baskemej ALDRIG som när hon gör det. (Förmodligen kommer det aldrig att göra det heller).

Vi började med att gå o handla tillsammans. Det är sjukt kul att småbråka lite under tiden. Vilka varor som är bäst pris på. Hur mycket man behöver. Vilka märken som är bra osv.

Till slut hade vi i alla fall lyckats få ihop några kassar och kånkat hem dom upp för alla trappor.

Vi satte genast igång med potatis skalning, fixa morötter och steka champinjoner. Vi hade ett jäkla Teamwork där i köket samtidigt som vi hade ruskigt roligt.


Jag skall inte köra några exakta recept. Dels för att inte avslöja Morsans super hemligheter dels för att jag sagt att jag inte skall ha några trista receptlistor på min blogg.

Men hon hade några sköna grejer för sig. Bla pressade hon citron i köttbuljongen?

När dom smörstekta kotletterna fått småputtra i köttbuljong med champinjoner och lök ca 30 min tillsattes självklart mer smör och en halv liter grädde + en matsked svartvinbärs gelé (den tyckte jag var lite lurig!)

Sedan fick det småputtra en bra stund till.Det var en rejäl middag och jag var tvungen att äta två kotletter bara för att det var så gott!


Inte nog med det. Jag fick dessutom en rejäl portion med mig hem. Fatta underbart att ha så god middag att bara värma imorn efter Jobbet.
Särskilt på en Måndag då jag kommer att var själv med katterna och hunden eftersom min Käresta flaxar iväg på jobbresa resten av veckan.

Nästa gång blir det nog jag som lagar åt Morsan. Ska bli kul o se vad det blir och hur det går. Hon brukar inte vara nådig med kritiken.

Fast det är klart. Det är svårt att slå en Mästare.

Hoppas alla ni där ute har en Mästerlig Söndag.
Take Care !
//Andy.

1 kommentar:

  1. Det där låter det! Underskatta dock aldrig svartvinbärsgelé i husmanskosten, det är den som gör det enligt mig.:-D
    /Bladh

    SvaraRadera