söndag 6 maj 2012

Hundgodis, bästa receptet.


Tuutelituuut!

Igår var en speciell dag. Kålltorps coolaste hund fyllde nämligen år. Fyra hela år. Rejjan var uppspelt som tusan så klart.

-Vad önskar du dig Rejjan? Frågade jag.

Hon önskade sig ett eget hundgodis från En Herrans Mat.

Sagt och gjort.

In med hela, eller åtminstone halva familjen i den rostiga Fiaten och iväg till Sävedalens kötthall.

Där var det fest eftersom dom firade Köpgatans dag. Så det var nästintill kö ut på gatan. Utanför stod denne mycket trevlige Herre och grillade lite smakprover från varuutbudet. Ryggbiff, Pichana, chorizos, lamm det var inget dåligt smakprov kan jag säga. Perfekt grillat dessutom.Det blev en del smått och gott med hem som vanligt. Oxfilé, korvar, kotletter och lever trängdes i påsen.

När vi kom hem satte vi igång direkt. Folk har varnat mig för att göra hundgodis därför att det stinker nåt så djävulskt tydligen. Men inget skulle stoppa mig idag. Det var ju ändå Rejjans födelsedag!


Med facit i hand kan jag bara säga att det var inte alls så farligt som folk säger, kanske berodde det på att jag använde kalv lever? Men jag tyckte faktiskt inte det luktade så fruktansvärt. Och med tanke på vilken ENORM succé det gjorde hos Rejjan så var det väl värt det.

En Rejjans Godis:

1 st Rejäl skiva Kalv lever.
1 st Vitlöksklyfta.

Krossa vitlöksklyftan grovt med en kniv och lägg den i en kastrull med friskt källvatten.
Låt koka upp.
Lägg i Levern hel och låt sjuda under lock i ca 50 min.
Låt svalna något.
Sätt ugnen på 200gr.

Skär levern i tunna skivor som du delar i lagom stora bitar för ditt monster.Bred ut dom på en foliklädd form och baka i ugnen på 200gr i ca 10 min. Sänk sedan värmen till knappt 100gr och grädda dom ytterligare 30 - 40min. Hela tiden dom är i ugnen så skall ugnsluckan stå lite på glänt.
Låt svalna och lägg sedan i en burk och förvara i rumstemp.

Bättre hundgodis finns inte. Rejjan blir helt koko i huvudet när hon känner lukten av dom och det finns inte ett spår av tillsatser, socker eller salt i dom. Då känns det bra att ge sin hund godis.
Som sagt värt o prova och inte jobbigt alls.
Lycka till.
//Andy.

4 kommentarer:

 1. Stiligt , detta skall provas till vårt lilla monster här hemma..tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Det där kallar jag kärlek :-) Tre gånger grattis till Rejjan: födelsedag, hemgjort hundgodis och så en så omtänksam husse!

  SvaraRadera
 3. De låter göbra jag vill också prova med de,men får man lov och ställa en DUM fråga????!!!!!!!!!Efter så lång tid med kokandet o bakandet finns de nån närring kvar av de??????missförstå mej inte jag varnade för en DUM fråga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag säkert det gör. Jag vet ju inte exakt. Men jag ser det mer som en koncentration av smaker. Tror inte en nedkokad/reducerad sås eller buljong har mindre näring. Torkandet är ju en konserverings metod för att kunna spara dom och förvara dom i rumstemp samt att kunna ta med på promenaden utan att lukta skunk. Lycka till.

   Radera