torsdag 10 maj 2012

Babyback Ribbs.
Är det något jag verkligen avgudar. Alltså fullkomligt tokälskar så är det Ribbs. Revbenspjäll. Jag lärde mig att älska det i USA på restauranger som Winkin Lizard mfl.
Amerikanarna dom kan det där. Ofta är dom tillagade över lång tid på indirekt värme i en BBQ grill med rökspån och fullkomligt dränkta i kladdig söt god sås.

Det är ju lite svårt att göra hemma kanske. Men misströsta icke. Det går!


Jag har ju skrivit flera gamla inlägg om hur man gör. Med tekniken att man sjuder dom långsamt i buljong dagen innan. Nu skall vi prova ett annat sätt som kanske är ännu enklare. Personligen så måste jag säga att jag fortfarande föredrar om man sjuder/kokar dom innan. Men det här var ett fullgott alternativ.

Jag hade fått en påse Adams Ribb Rubb i present så jag ville testade den. Det går lika bra (om inte bättre) att blanda en rubb med sina egna favoritkryddor hemma i skåpet det viktiga är att inte vara blyg.

Rubb är alltså en torr kryddblandning som man gnider/klappar in i köttet. Testa att göra din egen favorit.

Men innan du sätter igång med det så skall jag lära dig att undvika det absolut vanligaste felet folk gör när dom skall göra kamben som det heter på Svenska. Detta är ett allvarligt fel som påverkar slutresultatet mer än du kan ana och som om du kan bemästra det kommer att sätta dig på Ribbstronen bland dina vänner för en lång tid framöver.

Börja med att skölja av revbenen i kallt rent vatten.
Vänd sedan på revbenen. På undersidan sitter ett tunt sen membran. En hinna. Denna måste du försöka avlägsna annars kommer nämligen inte kryddningen och smaksättningen in i köttet.


Känn över med handen och försök hitta en öppning. Får du in ett finger så brukar det vara löst då kan du få grepp och oftast får man med sig hela hinnan bara genom att dra.


När du lyckats med detta är det bara att torka köttet torrt och gå på med rubbingen. Som sagt inte vara blyg!

Jag öste på med Adams Ribb Rubb och kompleterade även med chiliflakes. Sedan förslöts härligheten i en plastpåse och fick vila i kylen i 2 dygn. Ja du läste rätt. Två dygn. Jag vet att du hatar när det står så här i recepten, det gör jag också. Sorry.Ett par timmar eller över natten funkar säkert alldeles utmärkt det också.

Du behöver nu införskaffa, om du inte redan har det två saker: En färdig sås från den lokala affären. Det brukar finnas i grillhyllan och skall vara en BBQ Sauce som är krämig och som går att äta både varm och kall. Och en förpackning med flytande Honung.

Sätt ugnen på 225gr.

Ta fram dina revben. Mina vilade i en slags vattning sås precis som det stått på Adams hemsida att det skulle bli (rubbingen skulle förvandlas till marinad).

Lägg dom i en form med folie eller bakplåtspapper i botten (så slipper du skrubba inbränd sås).
Häll nu på rikligt med BBQ sauce och ringla sist av allt honung över alltihop!

Kör det i mitten ca 25-35 min. Ta gärna ut dom ett par gånger under tiden och pensla på mer sås! Sist av allt kan du ta ytterligare honung och om man vill ev sätta på grillen så man får en lite sötkrispig yta.


Dom blev helt magiska!
Är det något du skall göra till dig själv och dina vänner så är det just det här!Vill du nå himmelriket fullt ut? Då kokar du dom i buljong, öl och kryddor ca 1h och låter dom svalna i spadet. Sedan grillar du dom utomhus en riktigt solig kväll med en isfylld back Budweiser.

God Bless America!
God Bless You!
Tnx for reading.
//Andy.ps. kolla min superfina Groda som jag fyndade på Loppis, Den har nu fyllts med Mynta till ovan nämnda kvällars Mojito Orgier! ds.
7 kommentarer:

 1. Är det verkligen *drivor* av peppar man se? Blir saaaa sugen och maste verkligen göra mina egna revbensspjäll för här uppe i norra Tyskland kan dom det inte... I Saarland var det bättre och vi brukade äta kroketter till, allt med fingrarna och det var sa där extra kladdigt gott ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja drivor av kryddblandning åtminstone! Och rätt rejält med chiliflakes. Det skall vara kladdigt! Ju kladdigare desto bättre!

   Radera
 2. Ja e så jäkla enkel.. Här blir det grekiska för mig men jag känner verkligen att jag måste fixa ribs. Vet att Mannen älskar det och jag inser ju att det här kan inte vara annat än gott med massor av TLC. Och när du skriver öl och grilla så OMG. Måste bara göras. Jag märker detta för att göra i sommar på grillen och blåsa skallen av Marcus, ja så heter han Mannen.

  Blir nyfiken på dina referenser till US, berätta mer! Har du bott där en period eller what's up?

  Du, min idol på kötthimlen - take it easy and take care!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, tackar! Ja det måste du verkligen göra! Ett jättebra tips är att förkoka dom, låta dom svalna i lite buljong och sedan frysa in dom. Lätt att ta ut o slänga på grillen och folk bara häpnar. Lite Sous Vide för oss hemmakockar. Under en period mellan 2000-2005 tillbringade jag 1 mån om året i US och har rest mycket där och det är därifrån mina matminnen liknande dessa kommer. Trevlig Helg!

   Radera
 3. Men vem är det du försöker lura genom att döpa om Gollum till Ingo?

  Mvh Ett Stort Fan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan...där sprack det :( Vi trodde ALDRIG nån skulle upptäcka det.

   Radera
 4. Åhhh, denna ljuvliga katt, jaja maten var inte så dum den heller.

  SvaraRadera