måndag 28 maj 2012

Nått nytt på grillen.


 Igår var det Mors dag. Jag ville såklart göra något fint för min Mor och ni som läst bloggen ett tag vet ju att det är henne jag har att tacka för mycket av min matkärlek. Med det fina vädret som var så fanns det inget annat än en riktig rejäl grillning.

Det är alltid lite meckigt när jag skall grilla eftersom jag bor i hyreshus och inte har någon egen uteplätt, något jag för övrigt anser vara en mänsklig rättighet! Alla människor på jordklotet borde äga en liten bit av den. Ingen konstig tanke, eller hur?

Hur som helst så är det lite meckigt eftersom man måste bära ut grillen varje gång till den gemensamma uteplatsen. Man vet aldrig hur många andra personer i huset som tänker nyttja uteplatsen just den dagen. Man kan inte lämna grillen utan tillsyn eftersom det är barn som leker runt omkring.

Dessutom måste all mat och alla tillbehör bäras ut och när det är så här varmt så är det ju lätt att maten blir dålig och drycken för varm. Det kräver med andra ord lite planering. Nu har jag ägnat mig åt detta i ett par år så jag börjar få rätt bra rutin.

Något som är bra är om man som det heter på kockspråk "preppa" lite innan. Alltså förbereda. Ju mer man kan förbereda desto bättre. Något som är guld värt i dom här lägena är 5 liters fryspåsar. Salladen kan man skölja och slunga noga och sedan lägga i en egen påse i kylen, det är bara bra om den är slungad eftersom ett kylskåp torkar ur så blir salladen bara krispigare om den får ligga där i sin påse lite på glänt ett slag. Tomater och rödlök kan man skiva tunt och lägga i en annan påse för att sedan på plats direkt blanda ihop dom med salladen. Man skall dock vänta med vinägretten eftersom det är det sista man vill ha på precis innan servering, annars blir det bara blaskigt och trist.


Något som jag tycker är käckt till grillen är bakpotatis. Man kör klart dom i ugnen och sedan kan man dela dom i halvor och snitta dom och breda på gott kryddsmör och lägga dom i ett foliepaket. Lätt att slänga på grillen bara för att få lite grillfeeling. Dom behöver inte ens bli genomvarma utan är goda om dom bara får lite bränd yta på snittytan. Bra även ur den aspekten att dom kan ligga lite på kanterna om man har mycket att grilla.


Halloumi behöver vi väl inte ens nämna? Det är ju ett absolut MÅSTE på grillen! Även här kommer fryspåsen väl till pass. Skiva upp osten i centimeter tjocka skivor och ringla över rikligt med olivolja och pressad citron direkt i påsen så är det lätt att bara slänga på när det är dags.


Men vad är då det nya undrar du? Jo, nu har man gått igenom snart varenda styckningsdetalj, fågel och fisk på grillen. Men den kära högreven är kanske inte det vanligaste att grilla?

Jag tog en rejäl klumpeduns på ca 1,5 kg som jag sköljde av noga i kallt vatten. Sedan kokade jag upp en dunderskön blandning av vatten, buljong, allsköns kryddor, massor av chili och vitlök till en härlig småbubblande sörja i farmors gamla kastrull. Där fick köttbiten ligga och gott sig under lock i ungefär två timmar. Det skall absolut inte stormkoka utan sjuda och småbubbla lite. Då är det ju även helt ofarligt att lämna den så man kan göra annat under tiden.


Efter detta tog jag upp den och skar bort de värsta fettklumparna och skar den sedan ca 1cm tjocka skivor. Dessa skivor penslades med BBQ sauce och grillades sedan med några droppar honung.

Vilken succé! Det blev en otroligt vacker färg och köttet var väldigt smakrikt och väldigt, väldigt mört! Det smakade precis som på en semesterort nånstans vid medelhavet.


Att se mammas matglada blick när hon (som ändå är den okrönte mästaren!) utdelade betyget full pott, det fick ju hjärtat att smälta.

Detta kommer att testas fler gånger fast nästa gång står nog mina världsberömda kamben på tur. Det går till på ungefär samma sätt, men det tar vi då...

Det som är bra med att "preppa" köttet med den här typ av förkok är att det är lätt att göra långt innan, man kan tom frysa in det i litet utav spadet och sedan ta fram till grillkvällen. Gissa om du blir Kung då?

Sen måste jag bara nämna att jag hittat världens godaste korv! Jag lovar att det kommer ett inlägg från denna korvens eldsjäl och småskaliga tillverkare snart (om jag vill dela med mig förstås).

Ha nu en alldeles fantastisk Måndagkväll därute.
Hej så länge!
//Andy.


2 kommentarer:

 1. Det där var ingen liten grill att släpa på! OJ, vad det får plats mycket gott där. Så fint av dig att ordna en sådan grillafton till mor.

  Att grilla högrev vill jag också testa, har hittat ett recept som verkar intressant att modifiera. Vi får jämföra sen :-)

  En liten plätt av vår jord till oss alla är verkligen rimligt. Därför tycker jag det är bra att vi och andra kan arrendera vår plätt på landet, i stället för att köpa en sommarstuga för många hundratusenlappar. Ska vi starta en grupp på Facebook kanske, "En plätt för alla" :-)

  SvaraRadera
 2. Härlig grillning i vanlig ordning när det kommer från dig och alla dina tillbehör, man blir bara glad!

  Högrev verkar galet bra att lägga på grillen, förhoppningsvis kommer det med i något av "Veckans recept" :)

  SvaraRadera