onsdag 16 maj 2012

Andy´s Southern Fried Chicken

KFC is in da House! Alltså Kålltorps Friterade Kyckling!
Skämt och sido så när jag var nära att dö i min fruktansvärda Ubbhults Influensa förra veckan så var jag ju självklart sängliggande kvällstid. Och vad gör man när man är sängliggande? Jo man tittar på film. Jag gillar drama och dokumentärer och hade fått tips på en film som skulle vara "en riktigt tjejfilm": The Help.

Jag tyckte det var en jättefin film. Det roligaste var att maten spelade en ganska stor roll och sånt är ju alltid extra roligt för en matnörd. Den ena karaktären; Minny var en väldigt morsk och bestämd svart dam. Precis som man föreställer sig att en äldre kvinna från Södern ska vara. Hon hade en epilog i filmen om hur mycket hon älskade sin Fried Chicken och hur det fick henne att må.

Tror ni jag blev såld eller? Jag har faktiskt provat att fritera kyckling på det här viset tidigare med väldigt bra resultat men då gjorde jag det i en kastrull utomhus och ganska mycket. Jag fick avsmak för oljan och lukten den gången men nu var jag tvungen att försöka igen.


I filmen hyllades produkten Crisco som jag trodde var Ister. Men vid närmare efterforskning så visade det sig att det var ett helt vegetabiliskt fett i fast form. Efter att ha googlat och läst runt så kom jag fram till att jag denna gång skulle testa Cocosfett.


Andy´s Fried Chicken:

5-10 st Kycklingben (eller vilken del du gillar bäst).
Lite av ALLA (nästan) kryddor du har hemma.
Grädde alt. Röd mjölk.
Vetemjöl.
Lite av ALLA kryddor IGEN.
Cocosfett alt. Raps eller jordnötsolja.
Tillagningstid: 22min.

Rejäl gjutjärnspanna med höga kanter eller tjockbottnad kastrull.

Börja med att lägga så många kycklinglår du vill ha i en 3lit fryspåse. Börja krydda! Salt, svartpeppar, vegeta, örtsalt, grillkrydda, vitlökspulver, cayennepeppar, timjan, paprika pulver.
Skaka sedan om påsen ordentligt så kryddorna täcker kycklingen överallt.
Häll sedan på grädde eller mjölk, pressa ur luften ur påsen och knyt ihop. Låt vila i kylen från 2h till 1 dygn.


Nu är det dags att blanda Paneringen. Tag ca 4dl vetemjöl och gör om kryddningsprocesseduren ovan. Var inte blyg! Det är ju detta som skall bli det krispiga goda skalet runt din kyckling!


När kycklingen fått vila klart i mjölken så tar du fram den och lägger bitarna en och en i mjöl/kryddmixen. Se till att kasta runt dom ordentligt så det täcker bra.

Låt sedan bitarna vila ca 10-15min, helst på ett galler så att paneringen verkligen sätter sig.

Nu är det dags för själva friteringen eller frityrstekningen som jag skulle kalla det. Detta är ett moment som många är rädda för. Visst man skall ha respekt för varm olja, men det är inte farligare att frityrsteka under uppsikt än att ha tända stearin eller värmeljus i hemmet. Se bara till att ha ett rejält lock med en diameter större än pannan för om du skulle få en antändning så måste du lägga locket på så att säga.

Många tycker det är svårt med temperaturen som skall ligga runt 180gr och hur många har en karamelltermometer hemma? Inte jag i alla fall.

Jag brukar köra upp till max på plattan se lite hur det verkar och sedan sänka ner två snäpp. Det skall fräsa när du lägger i dom. Jag menar hur svårt skall det vara? Detta är matlagning från mitten på 1800 talet i fattiga södra USA som man lagade med stora otympliga gjutjärnskastruller på vedspisar! Om dom klarade det fint då så klarar säkert du och jag det nu i det moderna köket, eller hur?Jag provade ju Cocosfett denna gången och det var jättebra! Billigt och helt, alltså för en gångs skull helt smaklöst (vilket ju är det man vill ha). Ingen fadd eftersmak av billig olja. Det skall jag använda fler gånger!

Till min panna använder jag ca 250gr fett vilket gjorde en dryg cm i pannan. Sedan var det bara att sätta igång.

Man får ju vända då och då och se så att det inte blir bränt och att dom blir stekta jämt över hela. Men det är ju bara mysigt att stå vid spisen och fixa lite. Under tiden kan man smådiska och göra sig av med dom kärlen som man använt.

Den totala stektiden för mina kycklinglår blev 22 min. Detta visade sig vara perfekt för 5 lår. Efteråt skall dom ligga och vila minst 10 min så att du inte bränner tungan av dig. Detta är viktigt, jag lovar dig att med en mer moderat temperatur så känner du tusen gånger mer smaker.

Jag serverade med lite sallad och några nachos till. Behöver jag säga att jag åt upp allihop? Vansinnigt gott! I love it!
Men efter att ha läst runt lite så kommer jag att förbättra nästa gång. Man kan tydligen efter första paneringen göra en panering till med bara vispad äggvita och mjöl för att få en ännu bättre panering.


"Synd" att jag måste prova att göra dom en gång till då ;)

Så thanks a lot Minny för inspirationen till både dessa goda lår och för att du lärde mig att dom man hatar kan man bjuda på Paj!

Det får räcka för idag.
Hav a najs Krastyhiemelsfäerds på er!
//Andy.

Update: Har nu gjort det ännu en gång, den här gången fick benen vila efter första paneringen och sedan doppades dom i 2 vispade äggvitor för att sedan paneras igen. Tilllagningstiden drogs ner till 20 min. Om möjligt ÄNNU godare och ÄNNU bättre resultat! Nu förstår jag verkligen vad Minny menade....a piece of heaven. Suck....

4 kommentarer:

 1. Gott, gott, men varför använder du inte en fritös? Det måste gå mycket fortare och temperaturen är enklare att ställa in.

  *off topic* Min chef för knappt 30 år sedan pratade med England och ville förklara att Kristihimmelsfärd är kontoret stängt, men han visste inte vad det hette på engelska så han klämde till med "the day Jesus went to heaven you know" ;-)

  Ha en bra ledighet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bor i en ganska liten lägenhet och köket är inte så stort så jag har helt enkelt inte plats för en fritös, man gör det ganska sällan så det känns onödigt att ha en pryl för det om du förstår? Det var bannimej en vass Chef! Ha ha, trevlig helg till dig med!

   Radera
 2. Här används fritösen rättså ofta. Pommes färdiga på 4-5 minuter istället för att ugnen ska bli varm + 20-30 minuter, kycklingvingar, calamares, vårrullar osv. dom dagar man (jag) inte har lust att laga mat själv... Jag skulle inte vilja vara utan, men det kanske är lite typiskt för Tyskland också.

  SvaraRadera
 3. Vad häftigt att bli inspirerad av en film så där och imponerande att du gör lite efterforskningar och experimenterar dig fram så där. Å så får en annan latmask bara ta för sig av slutresultatet.

  Filmen, AKA Niceville, vill jag verkligen se. Fast ännu hellre läsa boken, tror jag. Vore inte dumt att tillbringa några timmar med i sommar.

  Trevlig flygardag och helg till dig och familjen!

  SvaraRadera