söndag 27 maj 2012

Riktigt stora och smarriga Cinnamon Rolls

När jag var nere i Skåne sist så regnade det ju första dagen och var allmänt tråkigt väder. Då tänkte jag att nu jäklar skall här bakas! Ni som känner mig vet ju att bakning inte alls är min grej. Mäta, väga och följa recept....öh, njae.

Men, men. Sagt och gjort efter att ha flummat runt lite på nätet efter att Herbert på jobbet berättat om sina Amerikanska Cinnamon Rolls så hittade jag till slut ett recept som skulle funka fint som inspiration på denna fina sida: Skånemat.Jag tog:
(15 st stora bullar).

50 jäst för söta degar.
3 dl vanlig fet vispgrädde.
500 gr Smör.
2 ägg.
2 dl socker varav 0,5dl farinsocker.
3 msk Kanel.
1 nypa salt.
10 dl. vetemjöl.

Jag smälte 150-200gr smör i en kastrull och tillsatte sedan vispgrädden. Detta fick utgöra degspadet. Jästen smulas fint i en bunke och sedan är det bara att mosa/röra ut den i spadet. Sedan åkte 1 dl vitt socker i och 1 ägg. Skär det övriga smöret i skivor och låt stå i rumstemperatur.Jag vispade med en plastsked vilket visade sig funka hur bra som helst sen var det bara att börja tillsätta mjölet sakta men säkert tills man får en smidig och fin deg. I slutet kan man knåda med händerna. Degen täcks över och får jäsa 50 min nånstans där det inte drar. Skafferiet eller garderoben brukar funka bra.

Efter jäsningen så är det bara till att kavla ut den. På landet hade jag ingen kavel men det gick lika bra att platta ut den för hand alá pizzabagarstyle!

I en skål hade jag innan blandad 0,5 dl strösocker, 0,5 dl farinsocker och kanelen. Nu är det bara att breda på allt det härliga smöret i riklig mängd! Allt skall ta slut. Strö sedan socker/kanelblandningen över alltihop. Rulla ihop till en fet smaskig kanelorm. Nu vill det till att du har en riktigt vass kniv så att du snabbt och smidigt kan snitta upp "ormen" i ca 1,5cm tjocka skivor. Hjälp till att forma dom snyggt runda med händerna om du behöver och lägg dom i x-tra stora bullpappersformar. Jag kastade dom lite i bänken så dom "satte" sig ordentligt.Över med en handduk och låt jäsa ytterligare 45 min (perfekt tid för att snygga till i köket). Sätt ugnen på 225gr. Pensla med vispat ägg och grädda dom sedan 8-10 min tills dom får fin färg.

Dom här bullarna är tamejfan helt sjukt goda! Och lätta att lyckas med. Nästa gång skall jag prova att göra någon god glasyr ovanpå. Men som sagt, titta en gång till på receptet. Det här är en verklig kaloribomb! Så det kanske inte är något man skall mumsa i sig varje dag. Men vansinnigt goda!


Jag tror nästan jag föredrar den här typen av frosseri och att man hellre gör det mer sällan. Än snålt och ofta? Vad tycker ni?
Jag tycker: Ska det va så ska det va!


Självklart har jag grillat som en tok dom senaste dagarna men jag väntar på "att bilderna skall komma från framkallningen".

Ha en underbar Söndag!
//Andy.1 kommentar:

  1. Ska det va ska det va, håller helt med, precis som i landet jag nyss återkommit från! Vilka bullar, med ett glas iskall mjölk till. OMG.

    Ja, kladdigt och mjöligt blir det - en av anledningarna till att inte jag heller gillar bakning så värst mycket. 45 minuter medan jäsning pågår låter som lagom tid att ta hand om eländet som uppstår.

    Nu ska jag försöka skruva skallen rätt efter svensk tid.

    Ser fram emot grillinspiration, svårt att få för mycket av :-)

    SvaraRadera