måndag 7 maj 2012

Raw Fucking PowerTiteln syftar ju som alla musikfanatiker förstår till Iggy Pops klassiska dänga: Raw Power. En gång när jag var 15 så bodde jag på ett riktigt lyxigt hotell i Florida och min bror hade gett mig en av Iggys gamla turné T-shirts. Den var svart med just Rubriken i stora knallblå bokstäver på ryggen. Den var väl inte helt passande att ha på detta flådiga hotell. Men som svensk naiv tonåring så tyckte man ju det var superkaxigt. Jag fick många menande blickar och förfärande över att jag hade den på mig. Så klart sträckte jag ju bara ännu mer på min spensliga finniga rygg.

Där fanns en man som hade som jobb att köra hissen. Han stod i en klassisk frackliknande outfit och körde hissen upp och ner efter folks önskemål hela dagarna och hjälpte till med väskor och sådant. Han var en jättelik gestalt med Irländskt påbrå med händer som dasslock. Han hade det hårdaste stenansikte jag sett. Han sa inte mycket och visade aldrig en min. Han sa bara -Yes Sir och Yes M´am typ.

En dag när jag åkte ensam i hissen sa han innan han tryckte iväg vagnen -Love your shirt kid, Iggy is fuckin awesome.

Och Iggy är fan fortfarande Awesome och det är en ruggigt bra låt. Ren och rå kraft är det bästa.
Även i matlagning.

Jag har ju vid flera tillfällen ätit både hemma när jag var liten och ute och försökt göra själv; Råbiff.
Men aldrig lyckats få den där enorma smakfullträffen.
Nu vet jag varför.

Köttet. En del säger innanlår, en del säger det ena än det andra.
Det skall vara oxfilé. Inget annat.
Bry dig inte om vad du läser eller hör. Oxfilé av finaste kvalité SKA det vara!
Och du måste mala den själv. Den ska vara nymald.

Jag har sett recept på nätet det ena värre än det andra. Det finns dom som t.om gått och köpt nötfärs i mataffären och ställt sig och gjort råbiff hemma. Helt puckat om du frågar mig.

Jag plockade upp en riktigt fin bit Svensk Oxfilé på Sävedalens Kötthall. Kött av högsta kvalité från djur som haft det bra och få gå ute och äta gräs och inte blivit uppfödda på kraftfoder och stress.

När jag kom hem så skar jag den försiktigt i kuber som sedan fick vila i frysen på ett öppet fat i ca 40 min. Det gör att ytskiktet börjar stelna och det blir så mycket enklare att mala och man behåller struktur på köttet istället för att bara få smet eller slams. Passa på att stryka kniven och slutstycket med lite matolja och lägg det i frysen samtidigt så går malningen galant!


Denna färs maldes endast en gång med bestämda tag om veven. Sedan tog jag min supervassa kniv och skar igenom färsen på ca tre ställen. Bara som ett rakblad som får glida genom köttet för att få lite olika textur i biffen senare.


Sedan formades ömsint två biffar. Jag använde en metallring i rostfritt för att pressa ut och få en fin biff men man får vara försiktig så man inte "kramar sönder" köttet.


Sedan följde de klassiska tillbehören. Finhackad rödbeta.


Kapris, rå ekologisk äggula, finhackad rödlök, och dijonsenap. Flingsalt i en skål serverar du till och givetvis så skall svartpepparkvarnen stå välfylld bredvid.


Jag gjorde även det något kontroversiella att servera en klick kaviar till. Är den gul eller röd så brukar detta kallas för Tigerbiff eller Lejontass. Det är hur som helst väldigt gott och jag rekommenderar det verkligen!


Det man skall tänka på är att inte göra biffarna för stora. Råbiff är mycket mäktigt! Vi åt det som förrätt och jag gissar att dom låg på ca 60gr styck. Nu är det ju så att ett varningens ord bör gå ut. Det är inte alla som gillar rå mat och då kan man givetvis halstra den innan dvs. steka den i hög värme på båda sidor. Min polare klarade inte alls av konsistensen men så hade han ju också en mycket dålig råbiffserfarenhet i bagaget.

För min del så var detta en sjudundrande fullträff. Äntligen! Äntligen gick jag i mål. Helt klart det godaste jag ätit på väldigt, väldigt länge.

När man själv blandar ihop dessa godsaker på sin tallrik och vid första tuggan känns det som om hela hjärnan exploderar. Är det "matporr" ?
Ja det är det.

Det är Raw Fucking Power!
//Andy.
8 kommentarer:

 1. Skulle GÄRNA prova dina superrabiffar, men bor väl lite för langt bort ;-) Redan som 4-5-aring fick jag avsmaka färsen till köttbullarna hemma och här i Tyskland äter man gärna "Mettbrötchen", alltsa frallor med färskt malet gris-/nötkött, lökringar och salt och peppar. Ratt kött - när det är kvalité - är inte farligt och att man far mask i magen, som mamma sa, det tror jag inte alls pa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Mettbrötchen har jag hört talas om men skulle nog själv aldrig testa. Rått griskött där går nog min gräns eftersom det faktiskt finns en uppenbar risk där. Men det är otroligt intressant att det i nästan alla kulturer finns fler eller färre inslag av råa delikatesser. Btw, mamma vet ju alltid bäst ;) Tnx for reading.

   Radera
  2. Provsmakar du inte din *köttbullsmet*? Det är ungefär detsamma... Nästa gang du mal köttfärs (du gör väl blandfärs ibland, eller?) sa testa med det och lökringar osv. pa en halv fralla. Da vet du ju hur färskt köttet är och jag tror att just DU skulle gilla det - om inte, prova med nötfärs första gangen ;-)

   Radera
 2. Jag beundrar hantverket men "går inte igång" :-) Det är nå't i skallen som säger stopp när det kommer till att äta rått kött, hur kaxigt det än är. Gillar även hur det ser ut - snyggt upplagt och kanonbild! Men (än så länge) överlåter jag detta åt dig och andra proffs som vet hur det ska smaka. Inte ens du tror jag kan vinna över mig "to the raw side"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att om det är någon som kan det så är det jag;) Skämt och sido, vad gillar din kille det då? Varför inte göra till honom och samtidigt passa på att prova lite själv? Alltså tricket och njutning ligger i att det skall vara just lite. Jag gjorde ju ett inlägg förra året där jag och min mamma skulle testa men dom blev på tok för stora så det kändes bara ljolmigt och äckligt. Små rackare skall det vara. Buss på!

   Radera
  2. Hm... Ja, det kan ju vara en väg att gå. Eller så chockar jag och beställer på krogen nästa gång - åtminstone för att smaka. Det är ju bästa sättet att komma över såna här fobier, och det vore inte första gången jag skulle bli positivt överraskad :-)

   Radera
 3. Ramlade in på din blogg inatt runt halv fyra. Var hungrig och sugen på kött. Det jag gillar är dels att du är kreativ med recepten, men också dina bilder på kött. Har börjat hänga med vego-hipsters på söder och blev först lite skärrad av bilderna på kött, men tänkte snabbt "VARFÖR blir jag skärrad av köttet, jag fullkomligt älskar ju kött!"

  Vad jag ville säga med det är att din blogg är så sjuhelvetes jävla fin och jag kommer att komma tillbaka ofta. Vem fan vill inte läsa en blogg där ett av inläggen är döpt efter en Stooges-sång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, roligt att du gillar sidan! Kött är kungligt gott och Iggy är ju Kung! Välkommen tillbaka!

   Radera