söndag 25 mars 2012

Förlåt!


Ja, jag får be om ursäkt. Det har varit lite tunt på bloggen sista tiden, jag vet. Men det innebär ju ett och annat att "bli pappa".
Med vår nya lilla katt i familjen så har jag inte varit så fokuserad på just matlagningen. Eller jo, matlagning har det ju blivit ändå. Problemet är ju snarare tiden för skrivandet. Vem är då denna lilla krabat? Jo det är en 12 veckor gammal Devon Rex hane som heter Ingo.

Vi gör allt för att han skall trivas hos oss och bara efter knappt tre dagar så verkar det gå otroligt bra. Han står på sig och morrar hejdlöst åt Rejjan och man blir förvånad att en så liten kropp kan utsöndra så mycket ljud. Rejjan o andra sidan verkar inte fatta ett jota. Tiva är också i chock och undrar vad den här lilla parveln är för något och varför han envisas med att vara i "hennes" klätterträd. Så det är morr och fräs högt och lågt.

En sak som är intressant är Ingos aptit. Jag har ALDRIG skådat en katt med sådan aptit? Han äter ALLT and plenty of it! Ingenting går säkert. Den lagrade cheddarosten som stod på bordet igår gick han helt resolut fram till och bara satte käften över, den råa nötfärsen till Tacos smakade mumma och smörpaketen verkade vara efterrätten? Vi får se hur stor denna grabb blir fram över.

Så igår var det Tacos med Jenny och hennes bror. Jag gjorde två varianter en med Quornfärs (det är faktiskt helt ok) och en med hederlig nöt. Lite enkla tillbehör som riven ost, gräddfil och hemgjord guacamole.

Guacamole är otroligt enkelt att göra och alla som smakar en hemgjord blir saliga. Här är receptet:

2 st mogna Avocado.
2 vitlöksklyftor.
1 Röd peppar frukt. (ofta felaktigt kallad Chili i mataffärn, Dutch pepper är det korrekta namnet).
saften från en pressad lime och en halv citron.
Olivolja.
Salt.
Svartpeppar.

Är Avocadon riktigt mogen så är det godast att mosa Guacamolen med en gaffel. Tyvärr så hittar man nästan aldrig Avocados som är precis så mogna. Jag använder uteslutande den lilla mixertillsatsen till mixerstaven.
Släng i allt i mixern och kör, tillsätt olivolja tills du når lagom konsistens och låt sedan vila i kylen minst två timmar. Tänk på att både chili och vitlök "blommar ut" under den tiden så ha det med i beräkningarna när du kryddar. Det blir starkare än när du smakar av under tillverkandet.

En annan sak som jag gått igenom flera gånger här är hur man hanterar Chili och peppar frukter. Styrkan sitter INTE i kärnorna! Nu tänker jag inte säga det någon mer gång. Däremot har dom en mycket otrevlig beska som man inte vill få i maten. Därför skall dom tas bort. Detta görs enklast genom att rulla frukten på skärbrädan och sedan skära bort änden och skaka ur fröna. Sedan delar du frukten och skär försiktigt bort den vita fröväggen där dom suttit. Det är HÄR den skarpa hettan sitter och om du avlägsnar den innan tillagning så får du en varm, fyllig hetta som är precis det man vill ha.

En annan sak som jag haft noja på den här veckan är ju Burgers och Hot Dogs. Hot Dogs är även det sjukt underskattat! Den här gången använde jag den fina korven Uddevallare som är en i mitt tycke god grillkorv. Så vad sägs om den här varianten med vinägersockrad rödlök, chevré, jalapenos och saltgurka? Ser det inte gott ut så säg!




Att göra överdådiga Hot Dog kombinationer är något jag rekommenderar varmt. Tänk vad kul med massa olika förberedda toppings där vänner och familj kan kombinera som dom vill kring bordet. Dom fina plastkorgarna köpte jag på Lagerhouse och dom får till den där rätta Diner känslan. Ett stort glas med mycket is och läsk så är det perfekt.



Nu följer lite bilder på Ingo, för det är i princip det enda jag fotat sista två dagarna.
Skön Söndag på er!
//Andy.





4 kommentarer:

  1. Lindha Johansson25 mars 2012 kl. 10:27

    Gud vilken sötnos ni har fått hem! Det sötaste som finns är en kattunge, har själv haft 4 st (som nu är 13, 12, 8 och 6 år i år). Jag längtar så efter en kattunge, men är himla allergisk och så är det tillräckligt dyrt med 4 katter...
    Dessutom skulle mina gamlingar inte släppa in någon ny, vi försökte för 2 år sedan när vi var tvungna att rädda en hemlös kattunge. Han fick flytta hem till mina föräldrar och bli utekatt. Han är mycket lycklig! :) Och mina också, som slapp honom! ;)

    Korvarna ser jättegoda ut! Det är klart det blir godast med lite extra jobb med tillbehören.

    SvaraRadera
  2. OMG vilken fining! Och vilket coolt namn. Så avis på er tid med kattunge nu. Han ser verkligen speciellt ut med sina stora öron och ingen päls. Är det någon slags "naken-katt" eller kommer det mer päls sen? Han ser riktigt farlig på några av bilderna. Don't mess with Ingo :-) Han verkar gilla gräset ni har odlat!

    Tack för tipset om chili och kärnborttagning. Smart!

    Jag smällde i mig två tjocka korvar från grillen igår med bara ketchup och räksallad. Jättegott i friska luften! Nästa gång ska jag jobba lite mer med tillbehören!

    SvaraRadera
  3. Oh, korv i friska luften är det bästa! Visst e han cool? Det är en Devon Rex. Dom har päls fast typ ingen underull så han är som en liten plyschboll och super super varm! Hur go som helst. Men som sagt ett riktigt matvrak. Han var med och gjorde pannkaksmet imorse, hela huvudet i mjölet. Det här blir mycket roligheter framöver.

    SvaraRadera
  4. Jag är kär!
    Underbar varelse du/ni har förmånen att inhysa :-)
    Kommer att följa Ingo så gott jag kan.

    SvaraRadera