måndag 12 mars 2012

Moving Crews Texas Chili.

 
 
Nytt försök idag då. Får se om tangenterna sitter bättre? När vi flyttade i höstas så blev det lite panik. Helt plötsligt så kunde ingen vara med som flytthjälp!? Då ställde Nicholas och hans bredaxlade polare upp mangrant. Inget snack. Med sju starka boys i besättningen så gick flytten som en dans. Jag lovade att fixa en kunglig (lite dumt uttryck om man är republikan?) middag till dom och storchefen skulle själv få önska vad som skulle serveras. Texas chili eller pulled beef blev önskemålet och veckorna gick och sjukdomar och elände avlöste varann så den där utlovade middagen tycktes aldrig bli av.

Men så för en vecka sedan gick inviten ut att nästkommande Lögardag, ja då skulle det smälla!

Jag åkte och hälsade på min vän Tina på Kötthallen och fick med mig en rejäl bit högrev på närmare 2kg. Tyvärr så fanns det ingen med ben som jag använde sist som var så bra, dock var den här biten mycket finare och med en sådan leverantör så var det inga problem att få med sig ett stort märgben till grytan.Vad behöver man då till en sådan här gryta?

1,7 - 2 kg Prima högrev.
1 st  Stor rotselleri.
2-5st Röda chilifrukter.
3-100st Vitlöksklyftor.
1 dl Portvin/röttvin.
2 burkar hela skalade tomater.
1 dl. BBQ sauce Hickory.
2-3st stora gula lökar.
Märgben eller annan bendetalj från nöt.
Börja med att finhacka löken och fräsa den tillsamans med chili och vitlök i smör (glöm inte lite socker till löken). Under tiden styckar du ner högreven i ca 1cm stora kuber som du bryner i en annan panna. Detta för att om köttet tappar mycket vätska så kan du lätt hälla av det (lite kan du ha i grytan) men det viktiga är att bryna köttet så att det får fin färg runt om och blir inkapslat. Det är väldigt lätt att du får gråa, kokta köttbitar annars och det vill du INTE ha.

 I med köttet i din favorit gryta och rör om. Tillsätt vin, bbq sauce, de grovt hackade konserverade tomaterna, köttbuljong, coca cola, soya, kryddor, ja lite utav allt du gillar. Du kan göra lite som du vill här, jag kan nästan ändå garantera dig att det kommer att bli superbra!


Låt denna ljuvliga blandning koka upp och småputtra under lock ca 30-60 min varefter du kan tillsätta den nedskurna rotsellerin. Man kan skära ganska små bitar och även tillsätta den från start. Den kommer liksom löken att "försvinna" spårlöst in i din chili ändå. Och det är det du vill.


Nu skall grytan stå och småputtra sisådär 4-5 timmar. Titta till den då och då och smaka av. Salt, grovmalen svartpeppar, paprikapulver och cayenne är bra kompisar här.
När du med två gafflar lätt kan dra isär köttet så börjar din Chili bli klar. Dra grovt igenom grytan och rör och rör. Det blir som en stor köttfärssås ungefär.


Det var förmodligen så här Cowboysen gjorde på prärien när dagen grydde så satte man grytan på elden för att sedan när man kom tillbaks efter att ha vallat boskap hela dagen njuta denna mustiga gryta.

Vill man dryga ut så kan man servera bönor, ris eller varför inte couscous som tillbehör. Ibland har jag även haft i potatis för att "dryga" ut det. Personligen tycker jag att ett nybakat vitt bröd är det bästa tillbehöret då man kan suga upp alla smaker från tallriken och verkligen städa rent.Jag gjorde även en enkel men som det visade sig formidabel Blomkåls och Broccoli gratäng som extra rätt.

På dessa sju fantastiska människor (inräknat sambon och mig själv) gick det åt inte mindre än: 5 Liter Texas Chili, 1st Broccoli & Blomkålsgratäng, 2st baugetter, 1,5 liter Pepsi Max, 22st burkar starköl, 1/2 flaska Bailys, 1 liter svart kaffe och 20cl Jägermeister.


Det var soprent överallt och Chilin fick högsta betyg!
Det är även det betyg jag sätter på detta flyttgäng.

Än en gång; stort Tack för hjälpen!
Det var ett nöje att laga mat till er.

Peace.
//Andy.

4 kommentarer:

 1. Jag hade gärna hjälpt till med flyttningen... vilken chili!!!

  Undrar bara hur den smakar när man väljer 100 istället för 3 vitlöksklyftor ;-) Men till nästan 2 kilo kött hade ju nog slängt (pressat) i en 7-8 stycken ialla fall - om jag inte skulle till tandläkaren dagen därpå eller jobbade som säljare vill säja...

  "Synd" att allt gick åt, det är en rätt som säkert smakar bättre nästa dag när den värms upp ;-)

  SvaraRadera
 2. Nicholas Ewaldh12 mars 2012 kl. 21:23

  Texas Chilin som vi inmundigade denna dag var utan att överdriva som sjuhundrafemtio simultana orgasmer samtidigt som man tar dagens första kopp kaffe och stoppar in den första snusen då man upptäcker att lottoraden man lämnade in igår gav tidernas storvinst. Denna gryta är något jag kommer minnas tills dagen jag inte längre vandrar denna jord, kunde man smaka på himmelen skulle den smaka exakt såhär.

  SvaraRadera
 3. Soprent är bästa betyget. Say no more. Eller säg som Nicholas. Då förstår jag hur gott det var, eller jag kan i alla fall föreställa mig :-)

  SvaraRadera