lördag 3 mars 2012

Fint som Fläsk.


Som alla vet vid det här laget så är mina favoriter blodiga biffar och flottiga hamburgare. Men härom dagen skulle min kära Mamma komma på besök. Innan hon blev sjuk för två år sedan så kom hon ofta och hälsade på och vi lagade mycket mat tillsammans.

Jag funderade under dagen på vad jag skulle laga till oss?
Hon brukar gilla min mat som är tvärtemot hennes husmanskost med mycket chili och nötkött. Men något som hon gör otroligt gott (så gott som bara mammor kan) är fläskkotletter. Hon har visat mig hur hon gör hundratals gånger men det är precis som om jag aldrig kan lära mig det.

Därför ville testa att göra det just den här dagen. Som en överraskning. Snacka om att sätta sig på pottkanten va?

Ett par riktigt fina Svenska fläskkotletter från Sävedalens kötthall inhandlades. Dom är helt fantastiska med riktig fläskkant och svål. Dessutom rätt tjocklek. Om man jämför dom med det man hittar i kyldiskarna på en vanlig affär så är det som om man köpt dom på en annan planet.Dom saltades och pepprades och bryntes i rejält med vanligt smör. Sedan lyfte jag ur dom hur pannan och stekte sedan gul lök och champinjoner. Dock utan att hälla av den ljuvliga skyn som blivit från kotletterna. Sedan på med lite mjöl och rejält med vispgrädde och creme fraische. En liten klick Dijonsenap och en skvätt portvin.
Kotletterna fick hoppa i igen och sedan fick det småputtra på låg värme under lock ca 30 min.
Till detta gjorde jag en form med potatis, morötter och palsternacka.  Salt, lite honung och olivolja och sedan bara rosta i ugnen ca 40 min. Alltså, rotsaker i ugn är så sjuuuukt gott!


Såsen blev fantastiskt god. Dock blir det ju aldrig som Morsans.
Men att se hennes min när jag lyfte på locket var oslagbart och hon gav dom faktiskt högsta betyg.
-Dom är ju lika goda som mina!?


Det var verkligen jättemysigt att bara sitta ner och umgås en stund kring middagsbordet. Efter att vi kört henne hem så tog jag och Älsklingen en promenad med Rejjan runt sjön.

Det låg visserligen fortfarande is kvar på sjön. Men det var inte "vinter kallt" i luften.
Det luktade Vår.
Och jag kände mig helt varm i hjärtat.

Trevlig Helg!
//Andy.

2 kommentarer:

  1. Vad mysigt att bjuda mamma sådär. Friskt vågat kan man väl säga där med fläskkotletterna. Nu blev jag sugen på att bräsera kotletter igen, det är bästa sättet att tillaga dem på tycker jag. Och att köra grönsaker i ugnen. Det var länge sen. Tack för inspirationen!

    Hoppas du får en fin avslutning på helgen också. Trots bakslaget idag med minus och frost - helt vitt ute - så är det ändå vårkänning som gäller nu - helt klart.

    SvaraRadera
  2. Ja dom bor i Kålltorp, nära mig:) Vi får styra upp en hundträff med alla plattnosade/intryckta hundar:) Kram

    SvaraRadera